Natalia wil naar het Songfestival ... maar ze is niet de enige

© isopix

Het succes van Blanche op het songfestival heeft heel wat Vlaamse artiesten aan het dromen gezet. Peter Van de Veire onthulde vorig weekend dat Eén in 2018 rechtstreeks een kandidaat zal aanduiden zonder een selectiewedstrijd, zoals bij Tom Dice in 2010. Dat klonk alvast Natalia als muziek in de oren. Zij nam in 2004 al eens deel aan de Belgische preselecties met Higher than the Sun, maar moest toen nipt de duimen leggen voor Xandee. “Ik heb geen zin om het te moeten opnemen tegen andere Vlaamse artiesten, maar als de VRT mij rechtstreeks vraagt om ons land te verdedigen en ik heb een goed nummer, dan zal ik dat heel graag doen. Maar we zien wel wat de toekomst brengt.”

jr

Voor Natalia zou het een kans zijn om internationaal door te breken, want het songfestival is weer helemaal hot. Dankzij streamingdiensten als YouTube is de visibiliteit ook stukken groter geworden. De clip van Blanche is al meer dan 7,5 miljoen keer bekeken. Met City Lights stijgt ze ook door naar de eerste plaats in de Ultratop. Daarmee is ze pas de derde Waalse song­festivalkandidaat ooit die bij ons op de eerste plaats in de hitlijsten belandt.

En bij Eén zouden ze wel gek zijn om de kandidatuur van een ervaren topartieste als Na­talia niet te overwegen. Al zijn er wel nog kapers op de kust. Kate Ryan gaf al aan dat ze na haar mislukte Je t’adore-avontuur – ze bleef steken in de halve finale in 2006 – een herkansing zou zien zitten. Belle Perez zou het een eer vinden om ons land te vertegenwoordigen, en Gene Thomas en Isabelle A. zijn ook kandidaat, “als het nummer goed is”.

Ook Ozark Henry liet eerder al verstaan dat hij gerust naar het songfestival wil gaan als hij artistieke vrijheid krijgt. De Romeo’s hebben ook al een paar keer openlijk gesol­liciteerd. “We gaan niet lobbyen, maar als de VRT ons vraagt, staan we klaar”, aldus Chris Van Tongelen. De VRT heeft dus ­keuze zat.