Vader Borlée traint slechtziende lopers voor 20 kilometer van Brussel: “Hij is een beetje een slavendrijver”

  • Jacques Borlée helpt Cédric bij het stretchen.
Watermaal-Bosvoorde / Brussel -

Het was warm woensdagmiddag in het Drie Lindenstadion, maar daar trokken de atleten zich niets van aan. Naast de Belgische toppers waren dat ook drie leden van de Brailleliga die zich voorbereiden op de 20 kilometer van Brussel, met de hulp van Jacques Borlée.

Lopen is geen evidente hobby voor de 21-jarige Kortrijkse Margot Van Noten, die slechtziend is. “Mijn zicht is slechts een op tien. Je kan het vergelijken met iemand die uit het zwembad komt en door een beslagen zwembril kijkt.”

Toch gaat ze die halve Brusselse marathon op haar palmares schrijven. Aan de trainer zal het alleszins niet liggen. Ze krijgt hulp van Jacques Borlée, de man die zijn kinderen kneedde tot internationale toppers. “Hij is een beetje een slavendrijver”, zucht Margot, terwijl ze nauwgezet de stretchoefeningen doet die ze opgelegd kreeg. “Hij vergeet af en toe dat wij niet zijn zoals zijn andere atleten. Maar ik leer super veel bij. Ze hechten hier erg veel belang aan de opwarming. Dat is iets waar veel mensen laks in zijn, maar zo voorkom je blessures.”

Door Yves Coudron
    VOOR ABONNEES