Bende smokkelde tien jaar lang vluchtelingen naar Europa en vroeg 2.000 tot 3.000 euro voor valse papieren

Europol en politiediensten uit ons land en Spanje hebben een bende mensensmokkelaars opgerold die al tien jaar actief was en 2.000 tot 3.000 euro vroeg aan vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan of Irak voor valse papieren.

De operatie Yoghi startte in 2015. Toen kregen Europol en een aantal Europese politiediensten aanwijzingen in handen dat vluchtelingen met valse papieren naar onder andere Spanje en ons land werden gesmokkeld. Ze beschikten daarbij over vervalste documenten.

Op 28 maart van dit jaar vonden in verschillende Europese landen huiszoekingen plaats. Onder meer in Madrid, in Athene en in Brussel viel de politie binnen op schuiladressen en nam er bewijsmateriaal in beslag.

Intussen zijn acht hoofdverdachten, onder wie de leider van de bende en zijn broer, gearresteerd.

De bendeleider, een Syriër, hield zelf toezicht op de smokkeltransporten van Syrië, Irak en Afghanistan naar Noord-Europa. Om onder de radar van de politiediensten te blijven, woonde hij zowel in Spanje als in ons land.

Al 10 jaar actief

Zijn broer opereerde vanuit Griekenland en was binnen de bende verantwoordelijk voor de valse paspoorten. Zelf maakten de broers hun handen niet vuil, ze hadden voor alles hulpjes.

Voor die valse papieren betaalden de vluchtelingen tussen de 2.000 en 3.000 euro. Hoeveel er uiteindelijk met valse papieren in Europa zijn geraakt, is niet duidelijk. Wel is zeker dat de bende al zo’n 10 jaar actief was.

Het is geweten dat mensensmokkelaars grof geld verdienen met hun activiteiten. Volgens de Europese politiedienst Europol hebben ze in 2015 3 tot 6 miljard euro verdiend met hun praktijken.

Door tg
  • VOOR ABONNEES