AXA Bank wil snoeien in netwerk

Bron © BELGA

Foto: BELGA

AXA Bank wil snoeien in zijn netwerk. “Mensen hebben we niet teveel, agentschappen wel”, zegt de nieuwe CEO Peter Devlies in een interview met Trends. AXA Bank telt 700 agentschappen en wil dat aantal geleidelijk afbouwen. Kantoren moeten samensmelten tot grotere entiteiten, om te beantwoorden aan de vraag naar specialisatie.

AXA bank volgt daarmee de trend van andere banken in België, die ook kiezen voor schaalvergroting en specialisatie. Hoeveel AXA-kantoren er uiteindelijk zullen overblijven, is niet bekend.

AXA bank heeft een balanstotaal van 27 miljard, goed voor een zevende plaats op de Belgische markt. Devlies geeft toe dat aan de bank een grijs imago kleeft. “Geen negatieve connotatie, maar consumenten associëren ons ook niet spontaan met expliciet positieve eigenschappen.” In de toekomst wil AXA bank zich daarom duidelijk positioneren, als vermogensbegeleider en verschaffer van beleggingsadvies. “De mensen zijn het beu niets te krijgen op een spaarboekje en koopkracht te verliezen door de hoge inflatie”, aldus de nieuwe topman.

Devlies beklemtoont dat hij bij de bank is gekomen om een groeiverhaal te schrijven, niet om te saneren. AXA bank heeft de voorbije jaren haar activiteiten en kostenstructuur ingrijpend geherstructureerd, en de Oost-Europese activiteiten afgestoten. Vorig jaar werd een nettowinst van 98 miljoen euro geboekt.

AXA bank haalt nu minder van 15 procent van haar inkomsten uit commissies, terwijl het gemiddelde van de Belgische banksector 30 procent bedraagt. Door te focussen op beleggingsadvies zou dat moeten stijgen. Dit vergt echter ook meer expertise bij het personeel.

AANGERADEN
Meest recent