China verbiedt hondenvlees op omstreden Yulin festival

Bron © The Independent

Foto: EPA

Dierenrechtenorganisaties verzetten zich al jaren tegen het omstreden Dog Meat Festival in de Chinese stad Yulin. En nu lijken ze eindelijk gehoor te krijgen. De Chinese autoriteiten zouden beslist hebben om de verkoop van hondenvlees deze editie te verbieden. Dat meldt The Independent.

Handelaars richtten het festival zeven jaar geleden op om hun verkoop een boost te geven. Sindsdien worden op het evenement jaarlijks tienduizenden dieren geslacht, waaronder veel straathonden en gestolen huisdieren.

In een verklaring van 17 mei lieten dierenrechtenorganisaties Humane Society International en Duo Duo Animal Welfare Project weten dat daar vanaf dit jaar een einde aan komt. Het verbod op de verkoop van hondenvlees gaat in op 15 juni, een kleine week voor het begin van het festival op 21 juni.

Handelaars die het verbod overtreden, riskeren boetes tot 100.000 yuan (omgerekend zo’n 13.000 euro) en zelfs een arrestatie. Hoewel de verklaring hoopvol klinkt, is er nog geen officiële bevestiging. Als de maatregel effectief wordt doorgevoerd, is dat de belangrijkste stap tot dusver tegen de handel van hondenvlees in de stad.

Helaas is er nog geen sprake van een verbod op de verkoop van vlees van katten en andere dieren op het festival. Dierenrechtenactivisten hopen echter dat de tijdelijke ban een domino-effect zal veroorzaken.

Door nadb
    VOOR ABONNEES