Proficiat, Frank. Jij schreef het mooiste verhaal van het voorbije seizoen

Soms zeggen beelden meer dan woorden: een innige knuffel tussen Anderlecht-voorzitter Roger Van den Stock en zijn onverwachte held, doelman Frank Boeckx. Foto: BELGA

Komende maandag kan hij uitgeroepen worden tot Doelman van het Jaar. Afgelopen nacht stond hij als één van de helden van nieuwbakken kampioen Anderlecht te shaken met de fans in het Constant Vanden Stockstadion. Dit is één van de verhalen zoals je er nog maar weinig leest in de voetbalwereld. Proficiat, Frank Boeckx. Jij schreef het mooiste verhaal van het voorbije seizoen.

“Waarschijnlijk zal dat geen enkele keer gebeuren.”

Dat is wat toenmalig Anderlecht-trainer Besnik Hasi bij de komst van Frank Boeckx antwoordde op de vraag of die wel goed genoeg was om het doel van Anderlecht te verdedigen. Meer geringschattend had hij onmogelijk kunnen doen. Met dat ene zinnetje maakte hij duidelijk dat Frank The Tank niet moest rekenen op speelminuten bij Anderlecht en tegelijkertijd ook gewoon niet goed genoeg was om in te springen.

Het is augustus 2015 en er is niemand die hem tegenspreekt of de wenkbrauwen optrekt. Waarom zouden ze ook? Anderlecht heeft tot het allerlaatste moment getwijfeld om Boeckx zelfs maar als derde doelman te nemen. De man had sowieso al de reputatie een levensgenieter te zijn en de twijfels waren nog groter geworden nadat hij in te zomerse kledij was komen opdagen voor zijn babbel met Herman Van Holsbeeck.

Proficiat, Frank. Jij schreef het mooiste verhaal van het voorbije seizoen
Boeckx in zijn periode bij AA Gent, waar hij een paar keer stevig in de fout ging. Foto: Belga

De op dat moment bijna 29-jarige Boeckx staat bij het grote publiek niet meteen bekend als een winnaar. Hij staat lange tijd te dik, oogt eerder Bourgondiër dan profvoetballer. Op zijn twaalfde werd hij al naar een diëtiste doorverwezen. “Ik verdik al wanneer ik mijn ploegmaats zie eten”, kan hij er zelf mee lachen.

Bij STVV kan hij op vijf jaar nooit onbetwist titularis worden en als hij na lang bankzitten dan toch eens zijn kans krijgt bij AA Gent, gaat hij een paar keer pijnlijk in de fout. Van het ene moment op het andere gaat hij van eerste naar vierde doelman. Hij mag niet mee op stage en moet zelfs met de reserven meetrainen. Een nieuw contract krijgt hij niet en hij belandt zonder club.

Zes lange werkloze maanden later trekt hij naar tweedeklasser Antwerp. Van de regen in de drop. “Een slechte versie van FC De Kampioenen”, zou hij ze later noemen. Hij krijgt er vijf maanden lang geen loon en zijn moeder moet zelfs te hulp schieten om de rekeningen te betalen. Een nieuw contract geven ze hem niet en voor hij het weet zit hij weer zonder werkgever. “Geen ploeg, geen lief, geen kinderen”, dat was de situatie waarin hij net voor zijn 29ste verjaardag beland was.

Meteen uitzicht op beterschap heeft Boeckx niet. Hij is het plezier in het voetbal kwijtgeraakt, denkt eraan te stoppen en met een camionette door Zuid-Amerika te trekken. Hij biedt zijn huis te koop aan en heeft zelfs al een reisplan uitgewerkt. Hij kan eerst naar Costa Rica, waar hij kan blijven slapen bij Randall Azofeifa, die hij nog kent van bij AA Gent. Daarna zou hij richting Zuid-Amerika en Uruguay trekken en blijven reizen tot hij blut is. Als hij het thuis voorlegt, blijkt zijn moeder geen voorstander van het verhaal. Hij zegt haar dat hij zal uitkijken naar een gewone job, maar zij staat erop dat hij blijft zoeken om zijn droom om profvoetballer te worden toch te kunnen verderzetten.

Proficiat, Frank. Jij schreef het mooiste verhaal van het voorbije seizoen
Een iconisch beeld: Boeckx in zijn ‘Frank The Tank’-shirt, met bollend buikje. Foto: BELGA

Het was dus een enorme verrassing dat het grote Anderlecht in de zomer van 2015 voor Boeckx koos. Een keuze die hier en daar op hoongelach onthaald werd. Boeckx, die vooral bekend is als gezellige voetballer. Boeckx, die een wekelijkse rubriek heeft in radioprogramma We Are The Champions op Nostalgie als Frank The Vinyltank. Boeckx, die Benny Backspin genoemd wordt omwille van zijn effectballen bij het biljarten. Boeckx, die een t-shirt met opschrift Frank The Tank draagt onder zijn keepersplunje. Boeckx, met zijn guitige feestgedrag niet meteen het toonbeeld van een saaie modelprof. Dié Boeckx?

Diezelfde Boeckx stond afgelopen nacht in een hoekje van het Constant Vanden Stockstadion te vieren met de supporters. Als publiekslieveling én één van de kampioenenmakers. Hij kreeg eind 2016 plots het vertrouwen van trainer Weiler en hield nadien dertien keer de nul in 24 competitiematchen. Daarmee doet hij beter dan wereldkeepers als Thibaut Courtois, Manuel Neuer en Gianluigi Buffon. Hij is één van de hoekstenen van de eerste titel van Anderlecht sinds 2014. Hij maakt kans om maandag op het Gala van Profvoetballer van het Jaar uitgeroepen te worden tot Doelman van het Jaar.

Anderhalf uur eerder had hij na het behalen van de titel een dikke knuffel gekregen van één van de mannen met de meeste standing in het Belgische voetbal, Anderlecht-voorzitter Roger Van den Stock. Een prachtig beeld was het. Eén van wederzijds dankbaarheid. Ja, misschien gaan ze nog wel een nieuwe doelman halen, komende zomer. Maar dit, dit neemt niemand Frank nog af.

Proficiat, Frank. Jij schreef het mooiste verhaal van het voorbije seizoen
Boeckx in de nacht van donderdag op vrijdag, bij het vieren van de landstitel van Anderlecht. Hij was zonder twijfel één van de sleutelfiguren. Foto: Photo News

Frank heeft een vriendin, tegenwoordig. Julie heet ze, en de twee gaan regelmatig samen joggen. Frank hoopt nog steeds op een dag naar Zuid-Amerika te kunnen gaan. Als dat nog lukt, met Julie en de kinderen die er misschien ooit nog wel aankomen.

Proficiat, Frank. Jij schrijft het mooiste verhaal van het voorbije seizoen.

Door Wim Conings
  • VOOR ABONNEES
    Meer voetbal