Krakers bekogelen politie met verf en urine in Europese wijk

Foto: Centre Social Anarchiste

Brussel -

Verf, huisraad, zelfs urine. Agenten die vrijdagmiddag enkele tientallen krakers uit een pand in de Europese wijk moesten verdrijven, zijn vanuit het voormalige bankgebouw met alle mogelijke projectielen bekogeld.

Wat ooit een keurig pand was, eigendom van een bank, stond al jaren leeg en was intussen ingepalmd door een krakerscollectief. Maar de nieuwe eigenaar heeft plannen met het gebouw in de Europese wijk. Alleen, de krakers wilden niet vertrekken.

En dus werden tientallen agenten in gevechtskledij opgetrommeld om ze, op bevel van de vrederechter, buiten te zetten.

De krakers van het Centre Social Anarchiste gaven zich echter niet zomaar gewonnen en bekogelden de agenten met alles wat ze vast kregen. De politie moest zich een paar keer terugtrekken om te vermijden dat er gewonden zouden vallen.

“De krakers hebben de sloten geforceerd om binnen te geraken en lieten nadien nieuwe sloten plaatsen. We hebben verschillende keren geprobeerd om te discussiëren en een termijn af te spreken tegen wanneer ze moesten vertrekken. Maar ze wilden van geen wijken weten. Jammer dat dit nu zo moet gebeuren”, zegt een woordvoerder van de eigenaars.

“Kort na de middag arriveerde een deurwaarder. Toen die, zoals verwacht, niet werd binnengelaten is de politie in actie gekomen”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. “Onze mensen zijn onmiddellijk bestookt maar niemand raakte gewond.”

28 amokmakers zijn opgepakt voor onder meer ordeverstoring, vernielingen en bendevorming.

Door tg
    VOOR ABONNEES
    Meest