Opgeluchte Trump na ontslag Comey: “Hij was gek, een echte mafkees”

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder deze maand aan Russische functionarissen in het Witte Huis gezegd dat het ontslaan van “mafkees” James Comey als directeur van de FBI een “grote druk” van hem heeft genomen, zo heeft de krant New York Times (NYT) vrijdag geschreven.

“Ik ontsloeg juist het hoofd van de FBI. Hij was gek, een echte mafkees”, zou Trump vlak na het ontslag hebben gezegd. Dat blijkt uit een document, dat door een Amerikaanse functionaris werd voorgelezen aan de New York Times. “Ik voelde grote druk omwille van Rusland. Die is nu weggenomen.”

Volgens nieuwszender CNN gaat het om de ontmoeting die Trump de dag na het ontslag van Comey op het Witte Huis had met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur in Washington Sergej Kisljak.

Het document zou volgens de New York Times gebaseerd zijn op nota’s die in de Oval Office zijn genomen en die de ronde hebben gedaan als officieel verslag van de bijeenkomst.

Russische inmening

Trump zou tegen de functionarissen ook gezegd hebben dat hij “geen voorwerp van onderzoek was”. Comey leidde namelijk het onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en eventuele links met de Trump-campagne. Intussen heeft de Amerikaanse minister van Justitie alsnog een speciale aanklager benoemd om het onderzoek naar mogelijke inmenging voort te zetten.

Onnodige druk

Woordvoerder Sean Spicer heeft intussen al gereageerd op het artikel van de New York Times. Zo zou Comey volgens hem door “drukdoenerij en politiseren van het onderzoek naar daden die Moskou heeft gesteld, onnodige druk op het vermogen van de president hebben gelegd om diplomatie met Rusland te bedrijven” omtrent kwesties als Syrië, Oekraïne en Islamitische Staat.

  • VOOR ABONNEES