Terugkeercampagne van Francken naar Afghanistan “grandioze flop”

© BELGA

De terugkeercampagne van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar Afghanistan is volgens Vlaams Belangkamerlid Barbara Pas een ‘grandioze flop’. Midden juni 2016 stuurde Francken 4.499 Afghaanse asielzoekers een aanbod om vrijwillig terug te keren, inclusief een herintegratieproject, tijdelijke huisvesting, technische ondersteuning en desgevraagd een microkrediet om een eigen zaak op te starten. Slechts 45 gingen daar de tweede helft van vorig jaar op in, wat in schril contrast staat met de 117 vrijwillige terugkeerders in de eerste helft van het jaar, toen het aanbod nog niet liep.

adm

Dat blijkt uit cijfers die Barbara Pas opvroeg bij Francken. Het aanbod had een prijskaartje van 2.200 euro per asielzoeker.

Pas wijst erop dat Francken bij de lancering van zijn campagne gezegd had dat “een geloofwaardig gedwongen terugkeerbeleid dan ook een onontbeerlijke stok achter de deur is.” In 2014 werden amper 13 Afghanen gedwongen gerepatrieerd en de staatssecretaris hoopte “dat aantal dit jaar nog fors op te schroeven.”

Ook daar is niet veel in huis gekomen, stelt Pas. In 2016 werden weliswaar 41 Afghanen gedwongen teruggestuurd, maar dat stelt in het licht van de duizenden Afghaanse illegalen die hier verblijven niet veel voor, vindt de Vlaams Belangster. “De gedwongen terugkeer van Afghanen werd opgedreven van niets naar bijna niets, maar dat noem ik geen prestatie.”

Dat deze terugkeercampagne op een totale mislukking is uitgedraaid, is volgens haar dan ook het beste bewijs van het ontbreken van die stok achter de deur. “Ik roep de staatssecretaris dan ook op om eindelijk eens écht werk te maken van een gedwongen terugkeer van alle illegaal hier verblijvende of uitgeprocedeerde Afghaanse en andere asielzoekers”, besluit Pas.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt