Het had zijn dood kunnen worden, maar deze man vestigde een opmerkelijk record op de Mount Everest

De 29-jarige Spanjaard Kilian Jornet heeft maandag het record voor snelste beklimming van de Mount Everest zonder touwen of zuurstofflessen op zijn naam gezet. Hij overleefde zelfs de ‘death zone’, de laatste 600 meter naar de top waar er nauwelijks genoeg zuurstof in de lucht zit om een mens in leven te houden.

De man deed er 26 uur over om van het basiskamp op 5150 meter naar de top te klimmen die 8848 meter boven zeeniveau ligt. Ervaren klimmers die met touwen, gidsen en zuurstof klimmen, doen er vaak dagen over om diezelfde afstand af te leggen.

Meer dan 3500 meter klom Jornet zonder dat hij extra zuurstof of ondersteuning gebruikte. En hoewel het ook andere ‘ultra-klimmers’ al lukte om zonder zuurstof de top te bereiken, is Jornet onbetwistbaar de snelste.

Volgens een verklaring die het team rond Jornet uitstuurde is de man gezond, maar rust hij momenteel nog uit in het Advanced Base Camp, omdat de afdaling te veel van zijn lichaam zou eisen. Verder melden ze ook dat hij in de laatste 600 meter naar de top maagproblemen kreeg.

“Tot 7.700 meter voelde ik me echt goed en boekte ik vooruitgang zoals gepland, maar toen begon ik me misselijk te voelen, waarschijnlijk door een maagvirus”, schreef Jornet op zijn website. “Van toen af aan ging ik maar traag vooruit en moest ik aldoor stoppen om te bekomen. Om middernacht bereikte ik eindelijk de top.”

“Ik voelde me niet goed en moest elke paar meter stoppen omdat ik krampen had en moest braken. Ondanks alles voelde ik me goed genoeg om door te gaan.”

Tijd om op de top te blijven was er niet. De afdaling naar het basiskamp moest zo snel mogelijk ingezet worden om medische zorgen te krijgen. “De top van de Everest bereiken zonder de vaste touwen is niet iets wat je elke dag doet”, zei hij.

“Ik heb een fantastische zonsondergang gezien en heb om middernacht eindelijk de top bereikt. Ik was alleen maar ik zag de lichtjes van expedities op zowel de noordelijke als de zuidelijke flank de afdaling inzetten. Ik ben meteen zelf ook beginnen afdalen om zo snel mogelijk het Advanced Base Camp te kunnen bereiken.”

Door nkdr