Nederlandse omroep trekt na 26 jaar stekker uit Groot Dictee

Bron © De Volkskrant

Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse omroep NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het dictee is na 26 jaar te archaïsch geworden, zegt eindredacteur Willemijn Francissen woensdag in De Volkskrant.

Omroep NTR vindt dat het tv-programma over zijn hoogtepunt heen is. “Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald”, licht Willemijn Francissen de beslissing toe aan De Volkskrant.

De redactie heeft volgens Francissen nog een eigentijdsere variant van het dictee overwogen: korter en speelser, met stembakjes en een stand-upcomedian. “Het was niet vernieuwend genoeg. We waren ook bang dat het vlees noch vis zou worden, op die chique, klassieke locatie.”

“Groot Dictee had statuur”

Philip Freriks, die het dictee sinds 2015 samen met Freek Braeckman presenteerde, en het Groot Dictee in 1990 naar het Nederlandse taalgebied haalde, reageert erg teleurgesteld op de beslissing. “Het Groot Dictee heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z’n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grof vuil gezet.”

Het Groot Dictee was bij ons te zien op Canvas. Vlaanderen won de laatste editie in december 2016. Marco Sanders, een Nederlandse freelance tekstschrijver die al tien jaar in België woont en daarom voor Vlaanderen speelde, won toen het finalespel.

Door