Niet alle zonnecrèmes zijn even veilig: dit zijn de beste en slechtste

De Nederlandse Consumentenbond en Test-Aankoop pakken uit met een analyse van zonnecrèmes in de winkelrekken. Daaruit blijkt dat lang niet alle producten optimaal beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon zoals ze beloven.

vwh

De Nederlandse consumentenwaakhond vergeleek de doeltreffendheid van vijftien zonnecrèmes met SPF 30 en ontdekte dat drie producten ruim tekortschieten: die van Clinique, Europrofit van Het Kruidvat, en Clarins.

Drie onveilige crèmes

Bij de crème van Clinique, die absoluut niet voldoende beschermt tegen UV-straling, zou SPF 10 op de verpakking accurater zijn. Europrofit is dan weer meer de vermelding SPF 20 waardig. Deze middelen gebruik je beter niet. Kruidvat heeft inmiddels al de productie van het gebuisde middel op pauze gezet om de samenstelling te evalueren. De zonnecrème van Clarins behoort net niet in de categorie ‘afgeraden’, maar stelt toch teleur omdat hij eigenlijk maar de bescherming biedt van een product met SPF 15.

Blufpoker dus, maar het kan ook andersom. De crèmes van bij Hema, Garnier en La Roche Posey bieden eigenlijk een bescherming die gelijk is aan SPF 50+. Volgens de Consumentenbond zijn de zonnemelkjes van Ambre Solair van Garnier (met karité boter) en Nivea Sun Protect & Hydrate de beste en veiligste aankopen.

Kruidvat bij de beste volgens Test-Aankoop

Test-Aankoop testte zeventien producten en roept dan weer een andere zonnecrème uit tot de beste koop. De Solait van het Kruidvat kost 9,99 en behaalde een score van 67 op 100 punten. De winnaar van de test met 72 punten op 100 is Paris Sublime van L’oreal voor 16,99 euro. De goedkoopste veilige crème uit de reeks is die van Cien, verkrijgbaar bij Lidl, voor 3,99 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook