Onderzoek naar uitkoopactie First-rekeningen Ethias

Bron © BELGA

Foto: BELGA

“Het is belangrijk dat de klant over de correcte en volledige informatie beschikt om een weloverwogen keuze te maken. Het kan niet dat Ethias druk uitoefent op klanten om in te gaan op de uitkoopactie.” Zo reageert minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) op de vraag van Test-Aankoop rond de First-uitkoopactie van Ethias. Hij heeft de FSMA opgedragen om te laten onderzoeken of Ethias zich met de uitkoopactie aan de regels houdt. Bovendien kan de Nationale Bank volgens Peeters ook voorwaarden inzake de bescherming van de spaarders opleggen aan een buitenlandse overnemer.

Test Aankoop wil dat verzekeraar Ethias zijn nieuwste uitkoopactie voor de overgebleven First-klanten opschort en meer duidelijkheid brengt over de partners met wie onderhandeld wordt over een verkoop van de First-portefeuille. Anders kopen ze een kat in een zak, klonk het maandag. Ethias wil zijn laatste First-contracten aan een buitenlandse (her-)verzekeraar verpatsen. De 12.000 klanten krijgen nog een laatste kans om hun rekeningen af te sluiten, met een premie van 25 procent op de waarde van het contract. Wie dat niet doet, riskeert de overheidsgarantie op zijn spaargeld te verliezen.

“Ik heb de directie van Ethias per brief gewezen op de regels rond consumentenbescherming. Daarnaast heb ik de FSMA laten onderzoeken of Ethias zich met de uitkoopactie aan die regels houdt. Als dat niet zo is zal ik optreden. Tenslotte heb ik gevraagd aan mijn collega van financiën Johan Van Overtveldt en aan de Nationale Bank om te bestuderen of de overheidsgarantie wel of niet van toepassing blijft na een eventuele overname. De Nationale Bank kan voorwaarden stellen aan de buitenlandse overnemer om de spaarder maximaal te beschermen”, aldus nog Kris Peeters.

Door wver
AANGERADEN