Jean-Michel Saive wordt niet verkozen tot ITTF-voorzitter

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Jean-Michel Saive heeft woensdag in Düsseldorf de verkiezing voor het voorzitterschap van de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF) verloren. Dat bevestigde de ITTF op Twitter. De zittende Duitser Thomas Weikert won de stemming en mag zijn ambtsperiode verderzetten. Diverse bronnen spreken van 118 stemmen voor Weikert en 90 voor Saive.

Eerst zag het ernaar uit dat de verkiezing tussen drie kandidaten zou gaan, maar de Qatarees Khalil Al-Mohannadi trok zich begin mei terug. Daardoor bleven enkel Jean-Michel Saive en Thomas Weikert over. De 55-jarige Weikert kwam in september 2014 aan het hoofd van de ITTF, na het ontslag van de Canadees Adham Sharara, die al sinds 1999 aan het roer stond van de federatie. De 47-jarige Saive zette eind 2015 een punt achter zijn internationale tafeltenniscarrière, nadat hij een achtste deelname aan de Olympische Spelen niet meer mogelijk achtte.

Saive stelde in januari van dit jaar zijn kandidatuur voor het ITTF-voorzitterschap met de ambitie om “van tafeltennis een van de topsporten ter wereld te maken en het ITTF om te vormen tot één van de beste federaties op deze planeet”. Als belangrijkste troef haalde hij zijn rijke ervaring als speler aan. Zijn grote minpunt, dat door Al-Mohannadi al nadrukkelijk werd aangehaald, was dat hij nog nooit eerder een mandaat uitgeoefend heeft bij het ITTF. Bovendien had de Europese Tafeltennisfederatie (ETTU) eerder al haar steun uitgesproken aan de zittende Weikert.

    Meest recent