Op een jaar tijd werden er al 732 ambachtslieden erkend

Bron © BELGA

Erkend ambachtsman Foto: michel vanneuville

Sinds de wettelijke definitie van ambachtsman in werking is getreden, nu exact één jaar geleden, zijn er 732 ambachtslieden erkend. Er werden in totaal 1.141 aanvragen ingediend. Dat zegt minister van Middenstand Willy Borsus (MR).

Het statuut van ambachtsman kan sinds 1 juni 2016 verkregen worden bij de Commissie Ambachtslieden van de federale overheidsdienst Economie. Kandidaten moeten voldoen aan verschillende criteria rond kwaliteit en authenticiteit. Het doel van het label is om de echte ambachtelijke activiteiten te onderscheiden en te promoten.

Miniter van Middenstand Willy Borsus: “Met deze wettelijke definitie zien de ambachtslieden hun kennis eindelijk erkend en beschermd. De invoering van een wettelijke definitie van de ambachtsman, is de erkenning van hun talent, de valorisatie en bescherming van hun werk. Hun gouden handen verdienen het gekend te zijn en te worden erkend en beschermd.”

Op een jaar tijd hebben 1.141 ambachtslieden een aanvraag ingediend en 732 van hen zijn ook erkend. De erkende ambachtslieden kunnen in hun communicatie een speciaal logo gebruiken.

Eerste ambachtsman

Jacques Magnette, bouwer van klavecimbels, was de eerste ambachtsman die in 2016 werd erkend. Magnette: “Het duurt jaren om de kunst onder de knie te hebben. De invoering van het label ‘erkend ambacht’ door de FOD Economie heeft gezorgd voor de erkenning, de waardering en de belichting van deze knowhow. Het is een echte voldoening voor een ambachtsman als ik, die veel tijd alleen doorbrengt in zijn atelier, om zijn vakmanschap erkend te zien.” Volgens Magnette is het ook voor de koper interessant om te weten dat hij te maken heeft met een vakman.

Ook fietsenmaker Tom Hermans vroeg en kreeg een erkenning als ambachtsman aan. Hermans: “Ik vond dat onze fietsenzaak ook als ambacht beschouwd kon worden. We lassen fietsframes, we stellen fietsen op de millimeter af, we bouwen zelf elektrische fietsen en we vlechten wielen. Dat is ontzettend moeilijk en vraagt veel geduld. Iedereen kan een band maken, maar niet iedereen kan een wiel maken. Met de erkenning als ambacht kunnen we ons onderscheiden, zeker ten opzichte van de ketens en de onlinewinkels.”

Laad meer berichten...