Daarom kijken we zo graag naar een bad guy op tv

Bron © NOS

Foto: Photonews

Of het nu Dexter, House of Cards of Breaking Bad is, series met een slecht hoofdpersonage zijn populair. Volgens de Nederlandse mediapsychologe Monique Timmers zijn series met bad boys echt iets van deze tijd. "Als kijker moet je nadenken over het gedrag van de karakters, en dat is op zich al een bron van plezier."

De bad guy is vaak de reden waarom we zo verslingerd zijn aan bepaalde series. Monique Timmers is mediapsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam en deed hier onderzoek naar. Ze focuste zich vooral op de serie Dexter, omdat dat een van de eerste series was met een heel duidelijke bad boy.

Hoewel Dexter een seriemoordenaar is, vinden we hem toch sympathiek. "Vinden kijkers een hoofdpersonage niet leuk of sympathiek dan kunnen ze zich er niet mee vergelijken en zijn ze niet getriggerd om trouw te blijven aan dat personage en de serie", vertelt de psychologe in Nieuws en Co op de Nederlandse NPO Radio 1. "Bij Dexter weet je dat hij een slechte jeugd heeft gehad. En de personen die hij vermoordt, zijn alleen maar slechte mensen." Makers van series doen er alles voor om ervoor te zorgen dat kijkers het slechte gedrag van de hoofdpersoon kunnen goedpraten. 

Nadenken over het personage

Als je begrijpt waarom hoofdpersonen bepaalde dingen doen, ook al zijn die dingen nog zo slecht, dan zorgt dat ervoor dat je als kijker trouw blijft aan die persoon. En dat is ook het geval bij bijvoorbeeld Frank Underwood in House of Cards. "Hij kon minister van Buitenlandse Zaken worden, maar werd dat niet. Daar wilde hij wraak voor nemen. We kunnen ons allemaal wel iets voorstellen bij machtsspelletjes. Dus in die zin kon je hem nog wel sympathiek vinden."

Volgens Timmers zijn series met slechte hoofdpersonen echt iets van deze tijd. "Als kijker moet je nadenken over het gedrag en de gelaagdheid van de karakters, en dat is op zich al een bron van plezier." 

We vinden het ook gewoon leuk om naar series met slechteriken te kijken omdat we dan tijdelijk onze morele overtuiging opzij kunnen zetten. De ideale ontspanning dus. 

 

 

 

 

Door elvh
Meest recent