RECENSIE. Luid, strak en meer dan een tikkeltje gek: System Of A Down op Pinkpop (****)

Een heerlijke dreun van jewelste. Op een andere manier kan je het uurtje - veel te kort Pinkpop, foei - maatschappijkritische circusmetal dat System Of A Down maandagavond op de planken toverde, niet omschrijven. Luid, strak en meer dan een tikkeltje gek.

gjs

De zachte opener Solider Side was slechts een afleidingsmanoeuvre, het loeiharde drieluik Suite-Pee, Prison Song en Violent Pornography raakte Pinkpop wel vol in het gezicht en toonde ook meteen waar de band al twee decennia lang meester in is: als bezeten door de duivel zelve de grenzen van de muziekgenres aftasten. Van stampende metalriffs tot softe ballads à la Lonely Day.

Serj Tankian is de lange krullen, sinds de laatste keer dat we hem op een festivalweide zagen, kwijt en showde met een luid meegebruld Aerials al vroeg in de set een eerste keer zijn uiterst polyvalente stem. Psycho volgde. Bassist Shavo, nog steeds mét de typisch gevlochten sik, had er bij de geluidstechnicus blijkbaar dubbeldik op gehamerd zijn bas niet uit het rood te laten gaan. We trillen nog na. Bounce - pogo pogo pogo pogo -tekende voor de eerste moshpit van de dag, Radio/Video werd zelfs, heel even, tot reggaesong omgetoverd. Variatie troef en dan moest het beste nog komen.

Chop Suey bijvoorbeeld. Het bekende Wake up, was zoals u zich wel kan inbeelden overbodig. In slaap vallen zouden we niet meer doen. Het knotsgekke Bring Your Own Bombs passeerde nog de revue, Toxicity en Deer Dance, gevolgd door een minutenlang gekraak van de bas die nog open stond, sloot Pinkpop op de 3FM-stage af. Op Rock Werchter krijgen Serj, Shavo, Daron en John bijna twee uur, wij kunnen niet wachten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook