Vernietigende kritiek op minister Marghem die minder streng klimaatbeleid wil

© rr

Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze gaat daarover onderhandelen met Europa. Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. “Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen” Dat zegt premier Charles Michel in een reactie op de uitspraken van zijn minister.

bapl

Volgens de Mediahuis-kranten wil minister Marghem de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze wil daarover onderhandelen met Europa. “De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen”, zegt Marie-Ange Dhondt, de woordvoerster van de minister. De plannen van Marghem lokken dinsdagochtend meteen veel reacties uit. Zo wordt erop gewezen dat de Belgische regering vorige week nog bij monde van premier Michel scherpe kritiek had toen de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs stapte.

LEES OOK: Belgische minister wil nu zelf minder streng klimaatbeleid

Premier Michel lijkt minister Marghem meteen terug te fluiten. “Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen”, zegt hij via zijn woordvoerder aan Belga.

Waar wachten we op?

© BELGA

Oppositiepartij sp.a is tevreden dat premier Charles Michel zijn minister van Leefmilieu Marghem terugfluit en de Belgische klimaatambities herbevestigt. “Gelukkig is er nog premier Michel die Marghem terugfluit en onderstreept dat de Belgische ambitie onverkort blijft gelden”, klinkt het. Maar naast “mooie praatjes” moet er dringend werk gemaakt worden van een “doortastend klimaatbeleid”, zo zeggen Vlaams parlementslid Bruno Tobback en Kamerlid Karin Temmerman in een reactie.

Maar sp.a’ers Tobback en Temmerman vragen daadkracht op het terrein. “Onze ministers zijn vooral goed in het verkopen van mooie praatjes, maar als er beslissingen moeten worden genomen laten ze het afweten. Ze zouden nochtans moeten weten dat een ambitieus klimaatbeleid de enige weg naar een gezonde, leefbare en economisch welvarende toekomst is. Volgens een recente studie van Oxford Economics, Climact en het Federaal Planbureau kan een goed klimaatbeleid in België liefst 80.000 nieuwe jobs opleveren. Waar wachten we eigenlijk nog op?”

Trumpiaans beleid

© BELGA

“We wisten al dat klimaat niet de grootste prioriteit was van deze regering, maar dit is zeven bruggen te ver. Vorige week had de regering-Michel kritiek op de beslissing van Trump om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. Nu lijkt het of er fans van Trump in de regering zitten. Dit lijkt wel een sollicitatie van Marghem voor de administratie van Trump”, zo reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo op het bericht dat MR-minister Marie Christine Marghem de Belgische klimaatambities wil terugschroeven.“Dit ideetje mag de middag niet overleven. België mag niet de mini-VS worden in Europa”, aldus nog Calvo.

Calvo is niet te spreken over de plannen van Marghem. “Hier kan toch geen sprake van zijn? Het probleem is niet dat de Europese ambities te groot zijn, maar dat ons land te weinig doet. De argumenten die Marghem aanhaalt, lijken ook te dateren van het pre-Al Gore-tijdperk. Ze verwijst naar de verouderde gebouwen. Maar het renoveren en isoleren van die verouderde gebouwen kan net jobs opleveren. België moet de lat niet lager laten leggen, maar net een tandje bijsteken”, aldus Calvo in een reactie aan Belga.

Geen geloofwaardigheid

© jhp

“Wij vinden het bijzonder cynisch dat Marghem met deze plannen komt amper een week nadat Trump zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs. En dat terwijl de minister, zich net als premier Charles Michel, negatief uitliet over de plannen van de Amerikaanse president”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace in een reactie. Greenpeace vreest ook dat de onderhandelingen tussen Europa en de lidstaten op deze manier zullen uitdraaien “op een soort koehandel, waarin elk land zich gaat verstoppen achter excuses”. En dat is volgens de organisatie niet de bedoeling.

“Trump trekt zich terug, maar wat Marghem wil doen, is niet zo heel veel beter. De Europese doelstellingen zijn op dit moment nog niet in lijn met het klimaatakkoord. We zouden dus eigenlijk nog ambitieuzer moeten zijn. En die doelstelling is absoluut haalbaar, dat blijkt uit studies die we hebben uitgevoerd. We kunnen absoluut hoger mikken. De plannen van Marghem zijn dus onaanvaardbaar. Ze halen haar geloofwaardigheid en die van onze regering helemaal onderuit.”

Bond Beter Leefmilieu

© rr

“Het is vreemd dat Marghem nu het geweer van schouder verandert, terwijl we eigenlijk al bezig zouden moeten zijn met het beleid. Dit is een verkeerd politiek signaal”, zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu (BBL). “De ambities zijn ondersteund door het hele Vlaamse Parlement. Ook de bevoegde ministers hebben al hun steun geuit. Wij dachten dat ook België de plannen steunde. Dit is een bizar manoeuvre.”

Volgens BBL zijn de klimaatambities ambitieus, maar wel haalbaar. “De kans is bovendien klein dat Europa meestapt in het verhaal van Marghem, net omdat de onderhandelingen al zo ver gevorderd zijn”, aldus nog Bienstman.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten