Dit is de nieuwe burgemeester van Brussel: flamboyant, vlot en niet onbesproken

Foto: ycs

Brussel -

De nieuwe burgemeester van Brussel is een flamboyante, sympathieke en vlotte man. Maar Philippe Close (46), net als zijn voorganger Yvan Mayeur een PS’er, lijkt niet meteen voor een frisse wind te zullen zorgen, want ook hij kwam is niet onbesproken.

Samusocial is het schandaal te veel gebleken voor Yvan Mayeur. Hij treedt af als burgemeester van Brussel en maakt daar plaats voor Philippe Close. De 46-jarige PS’er was in 2013 eigenlijk al de grote favoriet om de iconische Freddy Thielemans op te volgen. Toch werd het Mayeur, de minst vlotte en vriendelijke van de twee. Een keuze die veel Brusselaars en bij uitbreiding ook Belgen verbaasde. Maar vier jaar later is het dan toch zover: Close wordt burgemeester.

LEES MEER: Philippe Close nieuwe burgemeester Brussel

Dat Close toen al de gedoodverfde burgemeester was, dankte hij aan het harde werk dat hij de voorbije jaren gedaan heeft voor de PS. Hij werkte als parlementair medewerker van Roger Lallemand in de Senaat, verhuisde in 1999 naar de studiedienst om een jaar later woordvoerder van Elio Di Rupo te worden.

Thielemans

Dit is de nieuwe burgemeester van Brussel: flamboyant, vlot en niet onbesproken
Freddy Thielemans. Foto: rdb

De verhuis naar Brussel was voor 2001. Close mocht zich vanaf dan de kabinetschef noemen van burgemeester Freddy Thielemans. Een wat ondankbare job, zeker als je weet dat Thielemans een flamboyante en erg onberekenbare burgemeester was. Zijn harde werk in diens schaduw legt hem geen windeieren: in 2006 pakken de verkiezingen erg goed uit voor hem. Vanaf dan moest hij aangesproken worden als ‘meneer de schepen’. Zijn bevoegdheden: Grondregie, Financiën, Stadspersoneel en Toerisme. Sinds 2009 is hij ook al fractievoorzitter in het Brussels Parlement.

In alle stilte ontpopt Close zich ook tot de keizer van de cumul. De man combineert liefst 21 mandaten binnen de Brusselse toeristische en culturele sector. Onder meer bij MAD Brussels, VisitBrussels en shoppingproject Neo op de Heizel is hij bestuurder. Onbezoldigd, voor alle duidelijkheid. Close wil van Brussel een levende en bruisende stad maken en organiseert ook daarom tal van grote evenementen, zoals Brussels Summer Festival.

LEES OOK: “We hebben het nu echt wel gehad met de politici die het nog altijd niet begrepen hebben”

In opspraak komt hij eigenlijk pas vorig jaar. Dan breekt de heisa los rond de uitbating van het Koninklijk Circus in Brussel. De vzw Brussels Expo wint de strijd om de uitbating van de zaal, maar daar is flink wat kritiek op. Dat Close voorzitter is van Brussels Expo en als schepen van Toerisme mee bepaalt wie de uitbater wordt, riekt niet toevallig erg naar belangenvermenging. Hopelijk voor hem , voor de PS en voor Brussel blijft het bij dat ene schandaal.

Vrijdag kondigde hij aan dat hij geen andere mandaten meer zal uitoefenen dan deze die verbonden zijn aan de functie van burgemeester en aan zijn bevoegdheden. “Ik heb geen private mandaten”, benadrukte hij.

LEES OOK: Brussels gerecht neemt Samusocial onder de loep

Dit is de nieuwe burgemeester van Brussel: flamboyant, vlot en niet onbesproken
Foto: Photo News
Door Guy Stevens
AANGERADEN
Meest recent