Darya Safai: “Wat ik hoor in Vlaamse scholen, is angstaanjagend. Jullie mogen gerust banger zijn”

© Herman Ricour

Ze is tandarts, ondernemer en vrouwenrechtenactivist en woont al 17 jaar in België. Maar ze is ervaringsdeskundige voor de gevaren van radicaal islamisme. Het was de reden voor haar vlucht uit Iran en nu ziet ze het met lede ogen ook bij ons opkomen. “Het is angstaanjagend wat ik in Vlaamse scholen hoor van jongeren”, zegt Darya Safai in De Tijd.

Guy Stevens

De 42-jarige Darya Safai is een boeiende vrouw. De Iraans-Belgische heeft drie tandheelkundepraktijken met haar man Iran, maar is in ons land - waar ze al 17 jaar woont - vooral bekend als activiste voor vrouwenrechten. Ze richtte bijvoorbeeld in 2014 de actiegroep Let Iranian Women Enter Their Stadiums op, om vrouwen toe te laten in voetbalstadions. “Want voetbal is vrijheid.”

In het uitgebreide interview met De Tijd gaat ze onder meer in op het radicale islamisme waarvoor ze Iran 17 jaar geleden ontvluchtte en dat ze nu in ons land ziet opkomen. “Juffen vertellen me in Vlaamse scholen dat kleutertjes al op jonge leeftijd de islamitische leer in de klas binnenbrengen. Nee juf, wij mogen niet zingen of dansen. Meisjes mogen niet met jongens zwemmen. Ik heb een islamleerkracht horen zeggen: Een vrouw is het mooiste wat er is op de aarde. Ze heeft vormen die het daglicht niet mogen zien. Want we weten allemaal hoe wij mannen naar hen kijken. Tja, als je dat soort gedachten via je onderwijs ingang laat vinden, weet je niet waar je uitkomt.”

“Ik ben bang voor het opkomend islamisme in België en jullie zouden ook banger mogen zijn. We moeten ons ertegen verdedigen. Ik verzet me tegen al wie zegt dat kritiek op het islamisme polariseert en terreur in de hand werkt. Kritiek geven is belangrijk. In mijn thuisland zitten alle kritische stemmen in de gevangenis of in ballingschap.”

Nu in het nieuws