Persoons bijt van zich af: “Ik ben geen klein meisje. Opstappen was een keuze die ik zelf wel kon maken”

Foto: De Zevende Dag

Brussel -

Nu Yvan Mayeur (PS) is opgestapt als Brusselse burgemeester, staat Ans Persoons (SP.A) in het oog van de storm. Zij uitte flinke kritiek aan het adres van de voormalige burgemeester, maar blijkt zelf ook zitpenningen te ontvangen als bestuurslid van een Brusselse vzw. In De Zevende Dag kwam ze uitleg geven bij de heisa. “Ik ben geen klein meisje, ik kan zelf keuzes maken.”

Persoons bijt van zich af: “Ik ben geen klein meisje. Opstappen was een keuze die ik zelf wel kon maken”
Foto: ISOPIX

Het stormt in Brussel. Nu is uitgelekt dat burgemeester Yvan Mayeur en met hem nog heel wat andere PS’ers tot 1.400 euro per maand gekregen om bestuurslid te zijn van daklozenorganisatie Samusocial, rollen de koppen genadeloos. De raad van bestuur van de vzw - waarin niemand kon aantonen waarom ze nu precies zitpenningen kregen - werd ontbonden en Mayeur moest wel opstappen als burgemeester. Ook OCMW-voorzitster Pascale Peraïta hield de eer aan zichzelf en stopte onmiddellijk met haar functie.

Maar daarmee is de kous niet af. De Brusselse afdeling van SP.A had heel wat kritiek voor de bijverdiensten van Mayeur en dus voor zusterpartij PS, maar de eigen politici in Brussel zijn ook niet helemaal zuiver op de graat.

Schepenambt

Persoons bijt van zich af: “Ik ben geen klein meisje. Opstappen was een keuze die ik zelf wel kon maken”
Foto: Photo News

Zo kwam schepen Ans Persoons in het oog van de storm terecht. Zij had zaterdagochtend nog dit gepost op haar Facebook-pagina: “Sans gêne postjes pakken en weer overgaan tot de orde van de dag, zonder de wil om ook maar iets te willen veranderen, ik ben gedegouteerd.”

Maar nu blijkt dat Persoons zelf naast haar schepenambt nog bestuurder is bij de vzw Internationale Jaarbeurs van Brussel. Die vzw staat in voor de uitbating van vele paleizen op de Heizel en de verdere uitbouw van de hele site. Het vergoedt de bestuurders met een mooie 13.440 euro per jaar. Ook Yvan Mayeur (PS) en zijn opvolger Philippe Close (PS) zetelen overigens in de raad van bestuur.

Pijnlijk voor SP.A, want een toonbeeld van echte politieke vernieuwing is de vzw dus niet. Toch blijft Persoons gewoon in de vzw zetelen, zelfs al is ze schepen af. “Dat mandaat is geen geheim, het staat al maanden op onze SP.A-site”, zegt ze. “Ja, het is goedbetaald, maar ik vind die vergoeding ook correct. Ik ga naar alle vergaderingen en ik volg de dossiers goed op.”

Mayeur

In De Zevende Dag kwam Persoons de situatie nog eens toelichten. Het ging er onder meer over de vergadering van het schepencollege op maandagavond, dat nog geleid werd door de opgestapte Mayeur. Daar ging het over een eventueel schepenambt voor de gewezen burgemeester, zegt Persoons, en omdat ze daar niet van wilde weten besloot ze de vergadering te verlaten.

Persoons bijt van zich af: “Ik ben geen klein meisje. Opstappen was een keuze die ik zelf wel kon maken”
Els Ampe. Foto: Bart Dewaele

“Enkele uren voor de vergadering heb ik telefoon gekregen met het voorstel dat de burgemeester schepen zou worden”, aldus Persoons. “Dat hebben we onmiddellijk weerlegd. Onze voorzitter John Crombez heeft daarop contact gehad met Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Ook zij was duidelijk tegen. Ik ging er dan ook vanuit dat mijn collega van Open VLD - schepen Els Ampe - mij zou steunen tijdens de vergadering. Maar dat is niet gebeurd.”

Persoons zegt dat Mayeur op die vergadering erg boos was op SP.A. “Want hij had vernomen dat wij niet wilden dat hij schepen werd. Hij wilde van mij de garantie dat we erover zouden nadenken, anders moesten we maar opstappen. Dat is daarna door meerdere PS-schepenen herhaald.”

Ze neemt het Ampe kwalijk dat die haar toen niet gesteund heeft, “want als Vlaamse partij in Brussel is het sowieso moeilijk omdat je klein bent. Ik ben echt teleurgesteld. Het ging voor haar om het afpakken van mijn bevoegdheden.”

Geen plan

Ook Ampe zat in De Zevende Dag en weerlegt dat. “Het plan om Mayeur schepen te maken, lag niet op tafel”, zegt zij. “En ik ben blijven zitten omdat de vergadering over meer ging dan alleen over Mayeur. Het ging ook over transparantie en de rol van de burgemeester. Als je iets wil veranderen, dan moet je aan de tafel blijven zitten. Aan de zijlijn gaan roepen, lost niets op.”

De keuze van SP.A om op te stappen, was er volgens Ampe dus duidelijk één die ze zelf genomen hebben. “Zij is weggegaan, wij kunnen daar niemand toe verplichten. En als iemand daarvoor kiest, dan heb ik daar geen commentaar op te geven. Wij hadden wat we wilden - Mayeur die opstapte - dus waarom zou ik dan opstappen?”

Klein meisje

Persoons stond er ook op om het gerucht uit de wereld te helpen dat zij is opgeofferd door SP.A om Pascal Smet te redden. De SP.A-minister was immers verantwoordelijk voor Samusocial. “Ik vind het nogal seksistisch om dat te denken. Alsof ik een klein meisje ben dat niet voor zichzelf kan spreken. Ik ben schepen geweest in Brussel. Dat was niet eenvoudig, maar ik heb geknokt. Dit was echt wel een keuze die ik zelf kon maken.”

LEES OOK: Dit is de nieuwe burgemeester van Brussel: flamboyant, vlot en niet onbesproken

LEES OOK: COMMENTAAR. “Soms is een nieuwe wind ook niet veel meer dan gebakken lucht”

Door Guy Stevens
AANGERADEN