Jihane (6) was meegelokt door Roemeense Brusselaar zonder strafblad

Jihane en de opgepakte verdachte Roemeen

Dankzij een snelle en goede samenwerking tussen de bewakingsdienst van het slachthuis van Anderlecht, de politiediensten, Child Focus én de burgerbevolking is Jihane, het zesjarige meisje dat gisternamiddag verdween op de markt in Anderlecht, even voor de middag levend teruggevonden. Zij was samen met de man die haar gisteren had meegelokt. De verdachte is een 44-jarige Roemeen uit Brussel. Volgens het parket heeft hij in ons land geen gerechtelijke antecedenten. “Jihane werd onderzocht in het ziekenhuis en haar toestand lijkt niet zorgwekkend te zijn.”

“Toen we vanmorgen nog altijd geen spoor hadden naar Jihane begonnen we te vrezen dat het niet meer goed zou komen”, geeft Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, toe.

“Maar door het puike werk van de bewakingsdienst van het slachthuis van Anderlecht ,die alle bewakingsbeelden heeft bekeken, kon een foto worden verspreid van de man die haar gisternamiddag had meegelokt.”

Op die foto was Jihane te zien die aan de hand van een bebaarde, kalende man in bermuda en op sandalen langs de winkeltjes van de markt stapt.

Toen de federale politie en het parket van Brussel in de loop van de ochtend die foto verspreidden, kwamen verschillende tips van burgers binnen die cruciaal waren voor het terugvinden van het meisje.

Vooral de vermelding in het opsporingsbericht van de caddy die de man achter zich aan sleepte, leidde tot de gouden tip.

“Maar het is de schitterende samenwerking tussen verschillende diensten - bewakingsdienst, lokale politie Brussel-Zuid, Cel Vermiste Personen, Child Focus, pers en de burgerbevolking - die tot de oplossing van deze zaak heeft geleid”, zegt Remue. “Ik kan je wel vertellen dat we met zijn allen een diepe zucht van opluchting hebben geslaakt toen we het meisje levend konden terugvinden.”

Dat gebeurde even voor de middag op het moment dat de verdachte samen met het meisje zijn woning verliet in het centrum van Brussel.

 Jihane (6) was meegelokt door Roemeense Brusselaar zonder strafblad
Aan dit appartementsblok werd Jihane even voor de middag levend aangetroffen Foto: YB

Zeer onrustwekkend beeld

Jihane was gistermiddag omstreeks 14.30 uur verdwenen op de wekelijkse markt van het slachthuis van Anderlecht, waar zij samen met haar vader rondliep. “Ze liep aan mijn zijde en toen ik rond me keek, was ze er plots niet meer”, zei de aangeslagen vader aan de redactie van RTL.

“De verdwijning werd van meetaf aan als zeer onrustwekkend beschouwd omdat op een camerabeeld was te zien hoe het meisje aan de hand van een onbekende wegstapte van de markt”, aldus Alain Remue.

Dat beeld was extra onrustwekkend omdat de familie van Jihane de man niet herkende.

Met man en macht werd gisteravond en de hele nacht dan gezocht naar het meisje. Tevergeefs.

De zaak kwam deze morgen in een stroomversnelling terecht nadat de vader van Jihane aan de redactie van RTL had verklapt dat de politie over bezwarende camerabeelden beschikte.

Kort daarna verspreidde de federale politie de bewuste foto.

Alerte burgers

Na dit nieuwe opsporingsbericht kregen de politie en Child Focus enkele tips die uiteindelijk hebben geleid tot de opheldering van deze onrustwekkende verdwijning. De federale politie heeft het zelfs over “een gouden tip” en bedankt expliciet de burgerbevolking voor haar medewerking .

 Jihane (6) was meegelokt door Roemeense Brusselaar zonder strafblad
Op deze foto was te zien hoe Jihane aan de hand van een onbekende man wegstapte.

Die tip kwam er al enkele uren na het verspreiden van de foto van de verdachte.

Het is de vermelding in het opsporingsbericht dat hij op de foto een caddy bij zich had, die tot de gouden tip zou hebben geleid. Ook in Brussel zou de verdachte immers vaak op stap zijn geweest met die caddy.

De verdachte, Aurel C., is een 44-jarige Roemeen die al een tijdje in Brussel-centrum woont. Op sociale media wordt beweerd dat hij zich ook uitgeeft voor een andere persoon, onder de naam Emmanuel. Op het eerste gezicht lijkt de man niet gekend bij de politie.

Hij wordt momenteel verhoord door de onderzoeksrechter. In zijn woning werd een huiszoeking uitgevoerd.

Grote solidariteit

De verdwijning van Jihane maakte heel wat solidariteit los onder de burgers. Vrijwilligers van Child Focus waren de hele avond in de weer om affiches op te hangen in Anderlecht , Molenbeek en Brussel-Zuid. Dat was nuttig omdat midden in de Ramadan veel moslims tot ’s avonds laat op straat blijven. Volgens RTL zochten jonge buurtbewoners vannacht ook op straat naar het meisje.

“Het bericht van de vermissing werd meer dan een miljoen keer gedeeld en bekeken”, zegt Dirk Depover van Child Focus.

Door gn/rdb/yb/phu
AANGERADEN