Daarom zijn plus-sizemodellen goed voor je gezondheid

Foto: Instagram

Steeds meer merken werken samen met modellen met een maatje meer. Dat is niet alleen goed voor de diversiteit in de industrie, maar ook voor jouw mentaal welzijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Florida State University.

Een team wetenschappers bevroeg 49 jonge vrouwen die allemaal naar de universiteit gaan en graag iets magerder willen zijn. De deelneemsters kregen op een groot scherm verschillende foto’s te zien van modellen - van magere tot volslanke meisjes. Vervolgens moesten ze vragen beantwoorden over hun eigen lichaam en aangeven hoe goed ze in hun vel zitten. Tijdens dat proces werd de hersenactiviteit van de vrouwen gemeten, waardoor de vorsers zicht kregen op wat de beelden losmaakten. “De psychofysiologische factoren tonen hoe cognitieve en emotionele antwoorden zich ontwikkelen”, zegt hoofdonderzoeker Russell Clayton.

Blij met eigen lichaam

Wat blijkt? De vrouwen konden zich na de test vooral de ’echte’ modellen herinneren. Wanneer er foto’s van magere modellen op het scherm verschenen, begonnen de proefpersonen zich enorm met hen te vergelijken. De focus op het model vervaagde en na de test herinnerden ze zich de slanke meisjes het minst. Belangrijker: de superslanke modellen bezorgden de deelneemsters een lager gevoel van eigenwaarde en een slechtere gemoedstoestand. Tijdens het bekijken van de dames met meer realistische maten, vergeleken de vrouwen zich minder. Ze waren ook gelukkiger met hun eigen lichaam.

Win-winsituatie

”We vonden het overweldigend dat er een duidelijk psychologisch voordeel is wanneer de media realistische lichamen tonen in plaats van dunne modellen”, besluit Clayton. Hij voegt eraan toe dat samenwerken met echte modellen alleen maar tot een win-winsituatie zal leiden voor merken omdat die campagnes ze langer blijven hangen én vrouwen een goed gevoel bezorgen.

Door vwh