Slapeloosheid zit niet alleen tussen onze oren, maar ook in ons DNA

© Shutterstock

Voor het eerst zijn onderzoekers erachter gekomen dat er bij slapeloosheid ook biologische factoren meespelen. Slechte nachtrust zit dus niet alleen tussen onze oren, maar ook in onze genen.

jdb

Een onderzoeksteam onder leiding van de Nederlandse hoogleraren Danielle Posthuma en Eus van Someren van de Vrije Universiteit Amsterdam trok een steekproef uit meer dan 113.000 mensen in verschillende landen, waarbij uiteindelijk zeven genen zijn gelokaliseerd die meespelen bij slapeloosheid.

Vervolgens werd er door de onderzoekers gekeken naar het DNA en de diagnoses van die duizenden mensen. Met die informatie gingen ze aan de slag, waarna ze tot een verband kwamen tussen bepaalde genetische varianten en slapeloosheid.

Daarnaast vonden de onderzoekers genetische overlappingen met andere verschijnselen, waaronder depressies of angststoornissen. Zaken die vaak voorkomen in combinatie met slapeloosheid.

Geen therapie

Een bijzondere ontdekking, vinden de onderzoekers, al zal de behandeling voor mensen met slaapproblemen niet snel veranderen. “Nu zijn therapieën nog vooral gericht op het veranderen van gewoontes van mensen. Die behandelingen werken vrij goed. We moeten zien hoe deze ontdekking daar iets aan gaat veranderen. Het zal dus nog wel even duren voordat we gerichter therapie kunnen geven aan mensen met slapeloosheid”, aldus hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten