Koorts tijdens zwangerschap verhoogt mogelijk risico op autisme bij kind

Bron © Time

Foto: Shutterstock

Koorts tijdens de zwangerschap, vooral in het tweede trimester, is gekoppeld aan een verhoogd risico op autisme bij kinderen. Dat blijkt uit een recente studie aan de Columbia University, verschenen in het wetenschappelijk vakblad Molecular Psychiatry.

Een team wetenschappers onderzocht bijna 100.000 Noorse moeders en hun kinderen, die geboren zijn tussen 1999 en 2009. Ongeveer 16 procent van de vrouwen meldde tijdens hun zwangerschap dat ze minstens één keer koorts hadden. Tussen de leeftijd van 3 en 7 jaar werden hun kinderen gescreend op een autismespectrumstoornis en werden 583 van hen gediagnosticeerd.

Tweede trimester

De vorsers, die tijdens de studieperiode rekening hielden met de leeftijd van de moeders, hun rookgedrag en vorige zwangerschappen, merkten op dat kinderen van mama’s die op een bepaald moment koorts hadden tijdens de negen maanden zo'n 34 procent meer risico liepen om een autistische stoornis te ontwikkelen in vergelijkingen met dames zonder temperatuursschommelingen.

Veel van dat verhoogde risico bleek te zijn ontstaan in het tweede trimester van de zwangerschap. De kinderen van mama’s die in deze periode last hadden van koorts, hadden tot 40 procent meer kans om autisme te ontwikkelen. Hoe vaker vrouwen last hadden van een verhoogde lichaamstemperatuur, hoe hoger het risico. Bij dames die er drie tot vijf keer last van hadden, steeg het risico zelfs tot 300 procent.

Risico relativeren

De bevindingen lijken verontrustend nieuws voor toekomstige mama’s, maar hoofdonderzoeker Mady Hornig van het Centrum voor Infectie en Immuniteit aan de universiteit relativeert. Ze beklemtoont dat het belangrijk is om te onthouden dat het algemene risico alsnog zeer laag is. Zelfs bij moeders die na 12 weken drie keer of vaker koorts kregen, werden slechts 5 van de 308 kinderen (ongeveer 1 op 62) daadwerkelijk met autisme geconfronteerd.

Verschillende factoren

Een duidelijke link tussen koorts en een verhoogde kans op autisme kunnen de vorsers niet blootleggen. Hornig suggereert dat het tweede trimester een belangrijke periode is voor de hersenontwikkeling van baby’s. “Het is ook in deze periode dat het immuunsysteem van de moeder een beetje afgebroken is, zodat haar lichaam de groeiende foetus niet verwerpt. Deze factoren van de zwangerschap samen, zouden de baby kwetsbaarder kunnen maken voor ontwikkelingsstoornissen”, klinkt het.

Door vwh
AANGERADEN