Armand De Decker neemt ontslag als burgemeester van Ukkel in nasleep Kazachgate

© Photo News

De burgemeester van Ukkel, Armand De Decker (MR), heeft zaterdagmiddag zijn ontslag ingediend als burgemeester van Ukkel. De man kwam steeds vaker in opspraak in de Kazachgate-affaire.

jdb

Olivier Maingain, de voorzitter van de partij DéFI, had zaterdag in een interview met Le Soir om het ontslag gevraagd van ex-senaatsvoorzitter De Decker. Die is in opspraak gekomen in het Kazachgate-schandaal. Hij zou in het schandaal maar liefst 742.000 euro opgestreken hebben.

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev en zijn twee zakenpartners hadden enkele jaren geleden samen minstens 13,3 miljoen euro veil om advocaten en lobbymensen te belonen die hen hielpen bij het afkopen van hun vervolging België voor onder meer schriftvervalsing in.

Vorstelijk honorarium

© Photo News

De Decker, die ook advocaat is, trad op als “strategisch raadgever” van Chodiev. In 2011 zou Armand De Decker actief zijn tussengekomen om de afkoopwet versneld door het Belgische parlement te jagen. Hij bezocht daarvoor zelfs minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bij hem thuis en bemiddelde persoonlijk bij het kabinet-De Clerck om de wet een duwtje te geven. Toeval of niet, maar drie dagen na het bezoek werd het wetsvoorstel ingediend.

De ex-senaatsvoorzitter ontkent dat hij heeft gelobbyd. Niettemin werd hij voor zijn prestaties dus beloond met 750.000 euro, wat een slordige 2000 euro per gepresteerd uur is. Er bestaat echter geen document van dit vorstelijk honorarium.

De Decker heeft volgens zijn partij een deontologische fout gemaakt. Begin december werd hem gevraagd af te treden als ondervoorzitter van het Brusselse parlement en niet meer te spreken in naam van de partij. Sindsdien heeft hij zich ook als burgemeester van Ukkel tijdelijk laten vervangen, officieel wegens “ziekte”. Nu heeft De Decker dus officieel zijn ontslag ingediend.

LEES OOK. Kazachgate: Wat u moet weten over het grootste politieke schandaal sinds Dutroux

LEES OOK

Nu in het nieuws