Aangeduide aanrander blijkt onschuldig: “Pas toen ik foto van echte dader zag, wist ik dat ik een fout gemaakt had”

Foto: pn

Ichtegem -

De dubbele poging tot aanranding in Ichtegem en Eernegem kreeg afgelopen weekend een nieuwe wending. De slachtoffers herkenden hun aanrander op Facebook, maar dat bleek de verkeerde te zijn. Dat werd duidelijk toen een eerder slachtoffer hen contacteerde. “Pas toen iemand me de foto van de echte dader stuurde, wist ik dat ik een fout gemaakt had.”

LEES OOK: Meisje achterhaalt zelf identiteit van jongeman die haar probeerde aan te randen

De jongeman die aangewezen werd als aanrander van twee tienermeisjes in Eernegem heeft niets met die feiten te maken. Het was opnieuw één van de slachtoffers die ontdekte dat ze de verkeerde naam aan de politie had doorgegeven. “Pas toen iemand me de foto van de echte dader stuurde, wist ik dat ik een fout gemaakt had”, zegt ze. “Ik voel me wel schuldig ten opzichte van die andere jongen, maar hij lijkt echt wel op die andere. Het zal nu wel snel duidelijk zijn dat hij er niets mee te maken had.”

Oranje t-shirt

Twee jonge meisjes werden woensdagmiddag los van elkaar benaderd door een aanrander in Ichtegem en deelgemeente Eernegem. Eén van de meisjes werd vanuit een wagen benaderd. Het andere werd achtervolgd op haar fiets. De aanrander deed haar stoppen, vroeg haar leeftijd en deed haar een oneerbaar voorstel in ruil voor 50 euro. Pas toen haar vriend tegemoet fietste, liet hij haar met rust.

De jongeman droeg een opvallende oranje t-shirt van een jeugdbeweging. Na wat zoeken op het internet was de 15-jarige A. ervan overtuigd dat ze hem herkende. Ook het andere slachtoffer was zo goed als zeker. Dus de twee stapten met hun informatie naar de politie.

Maar A.'s broer kreeg een berichtje van een vriendin om te zeggen dat ze hetzelfde meemaakte. Ook toen droeg de jongeman het oranje t-shirt. Zij wist zeker om wie het ging en stuurde zijn naam en foto naar A. door. Zelf diende ze echter nooit klacht in.

“Dat lag nogal moeilijk”, gaat V. (20) er zelf liever niet te diep op in. “Maar hij deed toen zijn broek af en deed ook mij een oneerbaar voorstel. Ik ben weggegaan. Nadien zag ik hem wel nog, maar hij zei er nooit meer iets van. Ik hoop dat hij nu toch gestopt kan worden.”

“Geen twijfel meer”

Toen A. het berichtje van het eerder slachtoffer zag, wist ze het zeker. “Op dat moment bestond er geen twijfel meer”, zegt haar mama. “A. is nu helemaal zeker dat het om diezelfde man gaat.”

De twee slachtoffers stappen vandaag met de nieuwe informatie naar de politie. Die bevestigde eerder al dat ze de zaak aan het onderzoeken waren.

Door Tim Lescrauwaet