"Kokosolie is geen wondermiddel en is zelfs ongezonder dan boter"

Bron © bbc

Foto: Shutterstock

Hoewel het gebruik van kokosolie trendy is, pas je er toch maar beter mee op. Het bevat volgens de American Heart Association, de grootste hartgezondheidsorganisatie ter wereld, heel wat verzadigde vetten en die werken de slechte cholesterol in de hand. De olie zou zelfs slechter zijn dan boter en vet dan van vlees afkomstig is.

Op heel wat plaatsen wordt kokosolie aangeboden als een alternatieve vetstof voor pakweg olijfolie en boter omdat het gezonder zou zijn. De American Heart Association (AHA) veegt dat nu echter van tafel. In een nieuw advies deelt het mee dat kokosolie net heel wat verzadigde vetten bevat. Daarvan wordt algemeen aangenomen dat ze slecht zijn voor de cholesterol wat op zijn beurt tot dichtslibbende aderen en hartanvallen kan leiden.

Niet iedereen is het daar echter mee eens en van kokosolie wordt beweerd dat het vet erin beter zou zijn dan dat van andere verzadigde vetten. Volgens de AHA bestaan er echter geen goede studies die dat bevestigen. Wat wel werd vastgesteld, is dat kokosolie 82 procent verzadigde vetten bevat. Dat is veel in vergelijking met boter (63 procent), vet van rundsvlees (50 procent) en vet van varkensspek (39 procent).

Bewijsmateriaal

"We wilden voor eens en voor altijd duidelijk maken dat goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek al een stortvloed aan bewijsmateriaal heeft opgeleverd dat zegt dat we de inname van verzadigde vetten moeten beperken om hart- en vaatziekten te voorkomen", zegt hoofdauteur Dr. Frank Sacks. "We raden daarom aan om de verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde en plantaardige varianten zoals olijf- en zonnebloemolie. Kies ook voor voedingsmiddelen zoals avocado, vette vis en noten en zaden in plaats van koekjes, chocolade en vet vlees vol verzadigde vetten."

 

Door flb
    VOOR ABONNEES