Ongeziene crisis in Franstalig België: CDH wil niet meer met PS regeren en blaast alle regionale regeringen op

Foto: Tom Palmaers

Franstalig België is getroffen door een donderslag bij heldere hemel. Het CDH stapt uit alle regeringen die het met de PS vormt, met name de Waalse en de Brusselse regeringen en de regering van de Franse Gemeenschap. Dat heeft CDH-voorzitter Benoît Lutgen zonet aangekondigd. Politicoloog Nicolas Bouteca legt ons uit hoe het nu verder moet.

“Ik kan me niet herinneren dat dit ooit is gebeurd en ik ben ook verrast door deze dramatische wending”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) . “Al is het natuurlijk zo dat CdH, die vroeger als met lijm gekleefd leek aan de PS niet meer met de socialistische partij wil geassocieerd worden.”

De partijvoorzitter van de CdH Benoit Lutgen is naar eigen zeggen “gedegouteerd” door de opeenvolgende “affaires”, zoals Publifin en recent nog het schandaal rond Samusocial, de organisatie voor de opvang van daklozen in Brussel.

De cdH-voorzitter vindt dat er onmiddellijk een “breuk” moet komen met de PS, die hij “een verpletterende verantwoordelijkheid toedicht.”

“De affaires, de gelddorst van sommigen remt de transformatie van onze gewesten af”, zei hij tegen de verzamelde pers.

Lutgen roept MR, Ecolo en Défi op om alternatieve meerderheden te vormen in elk van de drie deelstaatregeringen. “Elk schandaal is een nieuwe handicap voor het werk van deze regering”, klonk het nog.

Bekijk hier de mogelijke coalities in Franstalig België en Brussel

Wat nu?

Ongeziene crisis in Franstalig België: CDH wil niet meer met PS regeren en blaast alle regionale regeringen op
Nicolas Bouteca Foto: vkk

“Een deelstaatparlement kan niet vervroegd ontbonden worden en op regionaal niveau kunnen geen vervroegde verkiezingen georganiseerd worden”, aldus Bouteca. “Zij moeten dus de vijf jaar uitrijden.” Tot midden 2019.

“Wat wel kan is het indienen van een zogenaamde ‘constructieve motie van wantrouwen’. Dat wil zeggen dat een van de coalitiepartners het vertrouwen in de andere opzegt. Tegelijk moet er dan een nieuwe meerderheid worden gevonden zonder de PS. Dat is hier echter niet zo simpel omdat de PS de grootste partij is in Wallonië.”

Mathematisch zijn er voor alle deelstaatregeringen alternatieve meerderheden mogelijk zonder PS. “Volgens mijn eerste berekeningen zouden CdH en MR alleen zelfs al een meerderheid kunnen vormen, al zou die heel krap zijn. Eén afwezige zieke of zwangere volksvertegenwoordiger zou dan voldoende zijn om geen meerderheid meer te hebben. Daarom zou het comfortabeler zijn als ook Ecolo of een andere partij mee in het bad kan worden getrokken.”

Bekijk hier de mogelijke coalities in Franstalig België en Brussel

Afspraken vooraf

Zo’n nieuwe meerderheid zou vrij snel kunnen geïnstalleerd worden. Maar wat als MR en Ecolo weigeren mee te doen met de CdH?

“Dan stevenen we af op grote chaos. Maar ik kan me niet inbeelden dat Lutgen deze beslissing heeft genomen zonder voorafgaande sluitende afspraken te hebben gemaakt met MR en Ecolo. Ik schat de kansen vrij hoog in dat de nieuwe regeringen zonder PS vrij snel uit de startblokken zullen kunnen schieten.”

Door gn/adm
  • VOOR ABONNEES