DéFi pikt démarche Lutgen niet en past voor ontmoeting met CDH, ook Ecolo ligt dwars

© Photo News

DéFi-voorzitter Olivier Maingain past voor de uitnodiging van zijn CDH-collega Benoît Lutgen om donderdag samen te zitten met MR en Ecolo. Maingain pikt het niet dat Lutgen met een agenda naar buiten kwam zonder overleg. Ook de Waalse groenen zijn niet akkoord met de planning die CDH heeft opgesteld.

rvs

CDH-voorzitter Benoît Lutgen wil, nadat hij maandag de stekker uit de Brusselse en Waalse regering trok, donderdag samenzitten met vertegenwoordigers van MR, DéFi en Ecolo. Daarbij wil hij het hebben over goed bestuur, maar ook over onder andere de economische, sociale en klimatologische uitdagingen.

Maingain past voor die uitnodiging. Hij pikt het niet dat Lutgen over de onderhandelingen communiceerde over de agende zonder eerst te overleggen. ‘Lutgen is niet diegene die de onderhandelingen moet leiden. Ik had uit beleefdheid aanvaard om hem morgen te ontmoeten zonder specifieke agenda’, verklaarde Maingain op Twitter.

Eerder had Maingain al laten weten enkel te willen praten met de politieke partijen die eerst intern een grote schoonmaak houden. De voorzitter van DéFi eist onder andere het vertrek van Joëlle Milquet bij CDH en Armand De Decker bij MR.

Défi, dat nu al in de Brusselse regering zit, is sowieso onontbeerlijk om een nieuwe Brusselse regering te vormen zonder de PS.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Ecolo heeft geen zin

Ook de Waalse groenen zijn niet tevreden over de agenda die Lutgen naar buiten bracht. Dat heeft covoorzitter Zakia Khattabi verklaard. Ecolo wil zelf aan alle partijen, inclusief de PS, haar eisen overmaken over goed bestuur.

‘Het gaat er voor ons niet om vragen te beantwoorden over de casting. Wij willen het goed bestuur op de voorgrond plaatsen’, aldus Khattabi. Volgens haar wijst de uitnodiging van het CDH op een ‘onaangename manier van werken’.

Ecolo had maandag al duidelijk gemaakt dat het niet stond te springen om met het CDH te onderhandelen over een regeringsvorming in Wallonië of Brussel. ‘Die vraag stelt zich niet’, klonk het toen bij Khattabi.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten