In dit bedrijf uit Knokke mogen werknemers zoveel betaald verlof nemen als ze willen

© Besox

De 32 werknemers van sociaal secretariaat Besox uit Knokke wreven zich de ogen uit toen ze onlangs op het personeelsfeestje hun baas hoorden aankondigen dat ze vanaf volgend jaar onbeperkt verlof mogen nemen. Geen onbetaald, maar betaald verlof. Hallo?

gn

“Neen, dit is geen grap of stunt om de media te halen”, zegt Christophe Morbee, manager van Besox. “Ik geloof echt dat deze extreme vorm van flexibiliteit onze werknemers gelukkiger én productiever zal maken.”

Besox is een sociaal secretariaat, dat o.a. de lonen berekent voor andere bedrijven. Het is ook een familiebedrijf met zetel in Knokke en vier filialen in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen.

“Ik ben als eigenaar van het bedrijf een zelfstandige en kan zoveel dagen verlof nemen als ik zelf wil”, zegt Christophe Morbee. “Ik vind dat mijn medewerkers even hard werken om het bedrijf rendabel te maken dan ikzelf. Waarom zouden zij dan ook geen onbeperkt betaald verlof mogen nemen?”

Buddy’s

© rr

“ Mijn werknemers hebben allemaal een aantal klanten voor wie ze het vaste aanspreekpunt zijn. Er is nu al een buddysysteem waarbij met een collega wordt afgesproken wie hen vervangt als zij er niet zijn voor de klant. Maar ik wil nog verder gaan in die flexibiliteit. Als de opdrachten tot een goed einde zijn gebracht en de klant is tevreden, dan maakt het mij echt niet uit of die werknemer 20 of 50 dagen over heeft om verlof te nemen.”

Bij Besox hadden werknemers tot vorig jaar 22 dagen verlof. Dit jaar kwamen daar anciënniteitsdagen bij, zodat het gemiddelde verlof nu 25 dagen bedraagt. Wat niet bijster veel is in die sector. “Het klopt dat als iemand uit een groot sociaal secretariaat bij ons solliciteert soms zijn neus ophaalt als hij of zij hoort dat hij het met tien dagen minder verlof zal moeten stellen”, geeft Morbee toe.

Die achterstand buigt hij nu echter om in een voorsprong. Maar hoe is hij zeker dat sommige werknemers niet zwaar zullen profiteren van deze ongekende vrijheid?

“Die zekerheid heb je nooit. Ik ga er van uit dat mijn werknemers graag komen werken. Maar de maatregel is ook een sociaal experiment. Ik zal nog beter zien welke mensen collegiaal zijn en welke niet.”

Burn-out

Zal de maatregel dan niet leiden tot een onderlinge strijd tussen de werknemers om wie er het minst verlof neemt en bijgevolg “de beste” werknemer is?

“Dat is zeker niet de bedoeling. Bovendien moet iedereen de twintig wettelijke dagen verlof opnemen.”

Morbee haalde zijn inspiratie bij grote buitenlandse pioniers als Netflix en Virgin. “Ik heb de speech van Richard Branson hierover goed bestudeerd”, zegt hij. “Bovendien geloof ik dat die flexibiliteit ook burn-outs kan voorkomen, een fenomeen dat ook wij hier hebben gekend.”

Aangeboden door onze partners