MR: “Geen sprake van gesprekken met de PS”

© BELGA

MR-voorzitter Olivier Chastel zegt dat eventuele gesprekken met de PS over de vorming van nieuwe regeringen in Franstalig België voorlopig niet aan de orde zijn. Chastel praat maandagmiddag met de top van de groene partij Ecolo over de voorstellen van die partij rond goed bestuur.

Precies een week geleden blies cdH-voorzitter Benoît Lutgen de Franstalige coalities op. Het cdH wil niet langer met de PS regeren en roept MR, Défi en Ecolo op om alternatieve meerderheden te vormen in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap.

Lees ook: Waarom de CDH-voorzitter zijn coalitiepartner PS laat vallen (+)

“Ik heb positief geantwoord op de oproep van Benoît Lutgen om een dialoog te starten. Ik hou me aan die lijn. Er is vandaag absoluut geen sprake van gesprekken met de Parti Socialiste”, zei Chastel maandag op Bel-RTL. Chastel wil rond de tafel zitten met het cdH - en indien mogelijk ook met Défi en Ecolo - om te zien of ze samen een aantal prioriteiten kunnen naar voor schuiven voor de deelstaten.

“Liberale accenten”

De MR-voorzitter benadrukt dat zijn partij niet zomaar de plaats van de socialisten wil innemen zonder dat er “liberale accenten” in het beleid opgenomen worden. “Ik hoop dat we snel een oplossing vinden, want Brussel en Wallonië staan voor uitdagingen. We kunnen die deelstaten niet zonder regering laten”, zei Chastel.

Als voorwaarde voor gesprekken eist Défi dat elke partij “de stal uitmest”. Défi-voorzittter Olivier Maingain vraagt het ontslag van cdH-parlementslid Joëlle Milquet (of toch minstens een tijdelijke verwijdering van haar uit het Brussels parlement) omdat zij in verdenking is gesteld omdat ze kabinetsmedewerkers zou hebben ingeschakeld voor haar verkiezingscampagne.

Lees ook: Het einde van de PS-staat: wat betekent dat nu eigenlijk? (+)

Chastel vindt die eis vreemd. “Tot vorige week maakte Milquet deel uit van dezelfde parlementaire meerderheid als Défi. Ik weet niet waarom ze nu ineens ontslag moet nemen, zeker als je weet dat een parlementslid daartoe niet gedwongen kan worden”, zegt de MR-voorzitter. Hij vreest dat Maingain aan de PS “vastgeplakt” wil blijven en allerlei voorwaarden stelt om niet met het cdH te moeten praten.

Aangeboden door onze partners