TreinTramBus ontstemd over geplande staking bij De Lijn: “Reiziger leeft vier dagen in onzekerheid”

© belga

Reizigersvereniging TreinTramBus reageert dinsdag “ontstemd” op de staking waartoe het gemeenschappelijk vakbondsfront bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn opgeroepen heeft vanaf vrijdagochtend tot en met maandagavond.

LEES OOK. Vakbonden De Lijn gaan vier dagen staken, maar goed nieuws voor Werchter-gangers

Hoeveel buschauffeurs effectief het werk zullen neerleggen, en op welke dag ze dat zullen doen is onduidelijk. “De reiziger leeft bijgevolg vier dagen lang in onzekerheid: rijdt mijn tram of bus, of rijdt hij niet? “, hekelt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus.

“Dit is misbruik van het stakingsrecht. Bovendien wordt de staking slechts 3 dagen op voorhand aangekondigd, een erg korte termijn. Mensen hebben dus nauwelijks de kans om alternatieven te zoeken, en een rit een dag uitstellen is ook geen optie”, aldus Vanseveren.

Gezond verstand

TreinTramBus benadrukt het stakingsrecht als een democratisch drukkingsmiddel te erkennen, maar vraagt ook om “de belangen van de reiziger te respecteren”. “We rekenen erop dat stakers en directie het gezond verstand laten primeren en het overleg alle kansen geven”, zo luidt het.

LEES OOK. Let op: ernstige verkeershinder dit weekend door festivalverkeer en staking De Lijn

Het grote twistpunt van de sociale onvrede bij De Lijn zijn de lopende cao-gesprekken. De bonden vragen de maximale opslag van 1,1 procent die de sociale partners op nationaal intersectoraal niveau onderhandeld hebben. De vakbonden willen die ingevuld zien, maar de directie wil 1 procent geven, waarvan de helft via een bonus.

LEES OOK

Nu in het nieuws