Festival voor goed doel wordt dubbel zo groot en krijgt steun van Jeroen Meus

Na vier succesvolle edities steekt Lolands dit jaar een tandje bij. Foto: hns

Scherpenheuvel-Zichem -

Met een groter terrein, een extra dag en sterk gereputeerde artiestennamen schakelt het familiefestival Lolands een stevig tandje bij.

Het overlijden van Lorenz ‘de Lo’ Laevers deed vijf jaar geleden in Scherpenheuvel een brede beweging van solidariteit opwellen. Lo stierf aan de gevolgen van ALS en zijn vrienden besloten om het familiefestival Lolands te organiseren. De opbrengst ervan gaat ieder jaar naar de strijd tegen die spierziekte. De eerste vier jaar bleef het Lolandsteam lokaal en voorzichtig denken. Het enige doel was om een toffe familiedag neer te zetten die ieder jaar bijna dertigduizend euro opbracht voor het ALS-Laeversfonds. Vorig jaar schakelde de ploeg een tandje bij. Ze organiseerden De Averechts Bedevaart, een voettocht in het kader van De warmste Week van Stubru. Met Daan kwam er voor de eerste keer een echte grote naam op de affiche. Dat leverde 45.000 euro op voor het fonds.

“De massale toestroom zette de infrastructuur onder druk”, zegt Tim Van Kerkhoven. “Daarom vergroten we ons terrein met meer dan 25 procent. Dat geeft veel meer comfort en veiligheid. Centraal op deze enorme wei komt een groot terras met een toog, van waaruit de mensen alle activiteiten kunnen overzien. Het organisatieteam krijgt een stevige ondersteuning door de medewerking van Jeroen Meus en het gezondevoedingsconcept Foodmaker. “Lolands gaat over gezondheid en voeding is een aspect van gezond leven”, zegt CEO van Foodmaker Lieven Vanlommel. “Foodmaker koppelt gezonde voeding aan een trendy imago en dat werkt bij de jeugd. In principe doen we enkel grote festivals zoalsTomorrowland. Onze foodtruck komt ook naar Lolands omdat we het engagament van deze groep willen ondersteunen.”

Jeroen Meus komt spontaan helpen

Jeroen Meus was vorig jaar een opvallende gast op het festival. “Hij bood spontaan aan om met zijn “Wurst” concept aanwezig te zijn”, zegt Tim Van Kerkhoven.

De programmatie van Lolands start dit jaar al op vrijdagavond met een reeks rockabillygroepen. “Zaterdag blijft een mix van sport, kinderanimatie en muziek”, zegt Pieter Maes. “We kiezen er bewust voor om een familiefestival te blijven. We hebben dit jaar dertig springkastelen voor alle leeftijden, straatanimatie, grimestanden, graffiti en het fameuze Lolandslabo. De Ketnetbank maakt de brug naar het muzikale gedeelte met Vixen 5, De Mens, Les Truttes, DJ Regi en Partyshakerz. Lolands vindt plaats op 15 en 16 september en blijft ook dit jaar volledig gratis.

Door Hedwig Neesen
AANGERADEN