Hier gratis gidsen kan je een pak geld kosten

© mvn

Zonder toestemming toeristen rondleiden in Brugge, het kost u binnenkort een GAS-boete van 250 euro. Met die opmerkelijke maatregel wil de stad de zogenaamde ‘free tours’ aan banden leggen. “Als we niet ingrijpen, dreigt de situatie uit de hand te lopen.”

Koen Theuns

Met zes zijn ze, op een miezerige woensdagmiddag en op de Markt alleen al, de Engels- en Spaanstalige gidsen die een gratis rondleiding door Brugge aanbieden. En op het binnenplein van het Belfort staan de groepen toeristen zelfs zo dicht opeengepakt dat ze kunnen luisteren naar drie gidsen tegelijk. Het fenomeen van de ‘free tours’, waarbij gidsen in dienst van reisorganisaties een gratis rondleiding beloven, maar nadien wel rekenen op een vrije bijdrage, is wereldwijd in opmars.

In Brugge neemt het aantal gidsen zelfs zo sterk toe dat het stadsbestuur ze nu een halt toeroept. Binnenkort zullen alleen nog gidsen met een erkenning van de stad rondleidingen mogen organiseren. En wie toch zonder erkenning gidst, riskeert een GAS-boete van 250 euro voor ronselen. “Hetzelfde systeem passen we nu al toe voor rondleidingen met bootjes, koetsen en Segways. We vinden het warm water niet opnieuw uit, maar bij mijn weten zijn we wel de eerste stad die op deze manier rondleidingen met gids reglementeert. Net zoals we destijds een hotelstop hebben ingevoerd, grijpen we ook nu in om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Aan welke voorwaarden kandidaat-gidsen zullen moeten voldoen, is nog niet duidelijk. Opmerkelijk: lokale initiatieven - want ook een aantal Brugse gidsen organiseert ‘free tours’ - zouden alvast wel in aanmerking komen voor een erkenning.

“Piraten”

Het reglement komt voor deze zomer te laat, maar zou tegen het volgend toeristisch seizoen wel in werking moeten zijn. Een uitstekende zaak, vindt Jo Berten, voorzitter van de Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen. Voor de officiële stadsgidsen is de gratis concurrentie namelijk een doorn in het oog. “Onze leden hebben drie jaar gestudeerd en daarvoor ook meer dan 1.000 euro betaald, maar moeten dan vaststellen dat eender wie kan beginnen te gidsen. Dat kan toch echt niet?”, zegt Berten, die ook de werkwijze van de gidsen hekelt. Of zoals hij ze zelf noemt: piraten. “Ze maken er een sport van om elkaars klanten af te snoepen. Gratis zijn ze ook helemáál niet, want ze vragen nadrukkelijk om een vrije bijdrage. Die is minstens 4 of 5 euro. Zonet zag ik nog een groep van 37 toeristen. Reken zelf maar eens uit.” Ter vergelijking: officiële stadsgidsen ontvangen 75 euro per rondleiding. “Maar na aftrek van de belastingen blijft daar ongeveer maar de helft van over.”

Brugge uitzondering

Op Vlaams niveau zijn er geen plannen om de ‘free tours’ aan te pakken, zo blijkt uit navraag bij het kabinet van minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). “Vanuit andere steden hebben we hierover geen klachten ontvangen. Maar de stad Brugge is natuurlijk vrij om zelf initiatief te nemen”, zegt Jeroen Tiebout, woordvoerder van minister Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten