Erdogan mag Turken in Duitsland niet toespreken en mag geen bodyguards meebrengen naar top

De Turkse president Erdogan mag van de Duitse regering geen toespraak houden voor zijn landgenoten in de Bondsrepubliek. Hij was dat van plan in de marge van de G20-top volgende week in Hamburg.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel gaf al aan het geen goed idee te vinden. Gabriel vreest dat de Duitse politie het te druk zal hebben met de G20 op zich om ook nog eens veiligheidsmaatregelen voor Erdogans toespraak te moeten treffen. De regering heeft die bezorgdheid nu gedeeld en de toespraak verboden. Ook ons land verbood vorige maand dat Erdogan zijn Turkse aanhangers toesprak in Brussel.

Eerder had het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de Turkse president Recep Tayyip Erdogan laten weten dat zijn lijfwachten niet welkom zijn rond de G20-top in Hamburg op 7 en 8 juli. Duitsland zal zelf de veiligheid van de president verzekeren.

Arresttiebevel

Erdogans bodyguards hebben zich zwaar misdragen tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in mei. Zij raakten daar toen in gevecht met demonstranten voor de Turkse residentie.

Erdogan mag Turken in Duitsland niet toespreken en mag geen bodyguards meebrengen naar top
Foto: Rechtenvrij

De Turkse ambassade stuurde onlangs een lijst naar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken met daarop vijftig namen van mensen die Erdogan zullen begeleiden tijdens zijn bezoek aan Hamburg. Op die lijst zouden verschillende lijfwachten staan die betrokken waren bij het incident in de Verenigde Staten in mei. De Verenigde Staten vaardigden na die gevechten een arrestatiebevel uit voor twaalf leden van Erdogans beveiliging: negen bodyguards en drie politieagenten.

Door tg
  • VOOR ABONNEES