Arco: “Situatie coöperanten onzekerder dan ooit”

© BELGA

De situatie van de Arco-coöperanten is onzekerder dan ooit. Dat zegt het juridisch adviesbureau in de aanloop naar de jaarlijkse algemene vergadering van Arcopar donderdagnamiddag.

blg

Om 15 uur blazen de vele misnoegde coöperanten van Arcopar opnieuw verzamelen in Brussel. Arcopar is de belangrijkste coöperatieve vennootschap van Arco, de vroegere financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging die in de nasleep van het Dexia-debacle in vereffening ging.

Zowat 800.000 Arco-coöperanten die hun inleg en intresten kwijtspeelden, zagen deze maand nog dat het Grondwettelijk Hof de waarborgregeling naar de prullenmand wees, in navolging van de beslissing van het Europees Hof van Justitie eind vorig jaar. De coöperanten van Arcopar moeten volgens Deminor alvast weinig hoop koesteren dat er bij Arco zelf nog veel te rapen valt voor hen.

Lege handen

“Meer dan vijf jaar na de invereffeningstelling van de Arco-vennootschappen blijven de coöperanten met lege handen achter. De situatie van de coöperanten is nooit onzekerder geweest dan vandaag, nu is vast komen te staan dat de staatsgarantie ongeldig is en de vereffening van Arco Groep vrijwel niets voor hen zal opleveren”, klinkt het. “Politieke beloften en verklaringen hebben niets opgeleverd.”

Daarbij wijst Deminor erop dat de verjaring dreigt voor coöperanten die nog geen juridische stappen ondernomen hebben. Zelf procedeert Deminor voor 2.169 cliënten voor de Brusselse handelsrechtbank tegen Arco, de staat en voormalig Arco-topvrouw en huidig vereffenaar Francine Swiggers met als insteek ‘misleiding’. Redenering is dat de coöperanten een belegging kochten terwijl die voorgesteld werd als risicoloos.

Aangeboden door onze partners