Heb je echt een speciale zonnecrème voor kinderen nodig?

© *

U vraagt: "We waren onlangs de zonnecrème voor de kinderen vergeten en hebben hen dan met een 'gewone' factor vijftig ingesmeerd. Is die minder goed dan een speciale zonnecrème voor kinderen?"

tib

“Een zonnecrème kan meerdere soorten filters hebben: chemische en fysische", zegt dermatologe Ingrid van Riet, verbonden aan de Carpe-kliniek in Antwerpen. "Die fysische filters maken een reflecterend laagje, waardoor de huid een soort zonneschild krijgt. Dat is anders dan bij chemische filters, die echt opgenomen worden in de huid en de huid van binnenuit beschermen. Omdat een kinderhuidje heel gevoelig is en zonnecrème ook intensief gebruikt wordt, is de balans van filters in een zonnecrème voor kinderen anders, met meer fysische en minder chemische filters.”

“Omdat zonnecrèmes voor kinderen vooral fysische filters heeft, laten ze vaak een witte film achter op het kinderhuidje. Dat kan handig zijn, want zo kan je goed zien waar je al gesmeerd hebt. Bovendien gaat die crème er ook niet zo makkelijk af als ze spelen en in contact komen met water en zand.”

“Het heeft dus wel degelijk zin om een speciale zonnecrème voor kinderen te gebruiken. Maar als je die toch eens vergeten bent, smeer je uiteraard beter met een gewone factor 50 dan dat je ze niet insmeert.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten