Vakbonden reiken rapport uit aan regering-Michel: gebuisd over de hele lijn

Foto: Bart Dewaele

Het is de tijd van het jaar voor het groot rapport en daarom hebben de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB deze morgen op een ludieke proclamatie ook de regering-Michel een rapport overhandigd. Zoals te verwachten was, werd het klasje van kleine Michel over de hele lijn gebuisd. De regering moet werk maken van een eerlijker en rechtvaardiger beleid, klinkt het in het rapport.

Halfweg de regeerperiode heeft de ploeg van “kleine Michel” van het gemeenschappelijk vakbondsfront vanochtend zijn tussentijds rapport gekregen. En dat ziet er niet fraai uit.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw eiste een faire belastingbijdrage “waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. ”Nadat de vakbond enkele “ministers” liet opdraven om hun rapport te komen ophalen, gaf De Leeuw als de wiskundeleraar van dienst zijn strenge evaluatie van leerling/ minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA):

“Voor het vak hoofdrekenen heeft de jury ook zeer nauwlettend het project tax shift in de gaten gehouden. En van gaten is er wel degelijk sprake. Wat Van Overtveldt daar deed, was voor sommigen zichtbaar op hun loonbriefjes maar vooral voor velen voelbaar bij de extra facturen in de brievenbus. Wat hij met de ene hand gaf aan een verhoging van de beroepskosten heeft hij met de andere hand weggenomen door de accijnzen en de btw op elektriciteit te verhogen. En zelfs met die truken van de foor heeft hij een gat van 8 miljard geslagen. 8 miljard. Zo amateuristisch uitgewerkt en zo onevenwichtig is het project tax shift. Dat heb ik in mijn carrière als leraar wiskunde nog niet eerder meegemaakt. En ik laat me geen rad voor de ogen draaien met een zogenaamde kaaimantaks of speculatietaks. Die laatste is trouwens door kleine Michel al geannuleerd. Resultaat: een dikke nul.”

ACV-voorzitter Marc Leemans gaf de regering een standje omdat ze niet heeft geluisterd naar de raad om voor een betere combinatie werk-gezin te ijveren. “De regering heeft net het tegenovergestelde gedaan.”

Werklijst

De vakbonden gaven de regering ook een lijst met vijf punten mee waar de regering vanaf nu hard moet aan werken:

Vakbonden reiken rapport uit aan regering-Michel: gebuisd over de hele lijn
Het klasje van kleine Michel werd door de vakbonden over de hele lijn gebuisd Foto: grootrapport.be

1. De regering moet zorgen voor meer koopkracht in plaats van hogere facturen. Veel mensen komen nu al niet rond.

2. De regering moet zorgen voor eerlijke belastingen. Het is niet normaal dat werknemers meer belastingen betalen dan vermogenden en grote bedrijven.

3. De regering moet investeren in meer en correct betaalde jobs, openbaar vervoer, zorg, onderwijs, kwaliteitsvolle overheidsdiensten...

4. De regering moet zorgen voor minder werkdruk en voor beter werk. Gezondheid en geluk zijn belangrijk.

5. De regering moet zorgen voor een menswaardig inkomen als ik ziek of werkloos word of op pensioen ga.

De vakbonden roepen de bevolking op om het slechte rapport van de regering mee te ondertekenen.

Door gn
AANGERADEN