Conferentie leidt niet tot hereniging van Cyprus

Bron © ATS/BELGA

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties Foto: EPA

De onderhandelaars op de Cyprus-conferentie in het Zwitserse skigebied Crans-Montana zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan. Van een hereniging tussen het Griekse en Turkse deel van het eiland is dus nog geen sprake. Dat liet Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in de nacht van donderdag op vrijdag verstaan aan de verzamelde pers.

Sinds vorige week woensdag zaten vertegenwoordigers van Cyprus, het Turkse deel van Cyprus naast delegaties uit Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië samen in Zwitserland om een hereniging van het eiland te bespreken. De speciale VN-gezant Espen Barth Eide sprak toen van een “unieke kans”.

De poging heeft uiteindelijk niets opgeleverd aangezien de onderhandelaars donderdagnacht zonder akkoord uit elkaar zijn gegaan.

Cyprus is een verdeeld land sinds het Turkse leger in 1974 het noordelijke gedeelte van het eiland binnenviel. Het reageerde op een Grieks-Cypriotisch coup die tot doel had het land bij Griekenland aan te hechten, tot grote ongerustheid van de Turkse minderheid in Cyprus.

Conferentie leidt niet tot hereniging van Cyprus
Foto: REUTERS
Door dgs
AANGERADEN