Kasteel Ter Borcht wordt horecazaak

Het kasteel is bijna af aan de buitenkant, straks wordt ook het interieur gerenoveerd. Foto: slr

Meulebeke -

Het gemeentebestuur van Meulebeke wil van het kasteel Ter Borcht een horecazaak maken. Het kasteel dateert uit de 19de eeuw en staat nog in de steigers. De buitenkant is bijna gerenoveerd, volgend jaar zal ook het interieur vernieuwd worden.

De renovatiewerken aan de gevels van het kasteel Ter Borcht in Meulebeke zijn bijna afgerond. Het 19de-eeuwse gebouw werd in 1965 aangekocht door de gemeente. Jarenlang werd het kasteel gebruikt door de sportschool VILO, die intussen een eigen gebouw heeft.

Het gemeentebestuur heeft nu zelf plannen met Ter Borcht. Binnenkort krijgt ook het interieur een opknapbeurt. “Nu het kasteel aan de buitenkant weer als nieuw is, vonden we het zonde om het vervallen interieur niet aan te pakken”, zegt burgemeester Dirk Verwilst (CD&V). “De mooiste kamers willen we in ere herstellen. De benedenverdieping zullen we eerst vernieuwen.”

Pannenkoeken

Het bestuur heeft plannen om daar een horecazaak onder te brengen. In de namiddag moeten de bezoekers er kunnen genieten van een kop koffie met een pannenkoek, terwijl ze er 's avonds terecht moeten kunnen voor een fijne maaltijd. Ook het groen rond het kasteel krijgt een opknapbeurt en er zal een terras aangelegd worden met uitzicht op het domein Ter Borcht. “Het is de bedoeling dat bezoekers na een flinke wandeling in het bos kunnen uitblazen in het kasteel”, zegt Verwilst. De gemeente is hiervoor op zoek naar een privépartner. Kandidaten mogen zich nu al melden bij het gemeentebestuur.

Ontvangsten

De eerste verdieping wil de gemeente in het voorjaar van 2018 renoveren. “Het is de bedoeling daar de officiële gemeentelijke ontvangsten te organiseren”, zegt de burgemeester. “Misschien kunnen we er af en toe zelfs een speciale gemeenteraad houden.” De tweede en de derde verdieping worden later aangepakt. Daar komen vergaderruimtes.

Het kasteel Ter Borcht heeft een grote historische waarde voor Meulebeke, dat ook wel de ‘Berengemeente’ genoemd wordt. Het kasteel werd gebouwd door de adellijke familie De Beer.

Door Steven Leenknegt
    VOOR ABONNEES