Zeventien leden van Chiro ziek op kamp in Bertogne

Bron © BELGA
Londerzeel -

In Bertogne is zondagochtend een kamp van Chiro Klaas uit Steenhuffel (Londerzeel) ontruimd nadat afgelopen nacht bijkomend een tiental personen klaagde over maag- en darmproblemen. Op dat ogenblik waren er al een vijftal ziek. In overleg met de hulpdiensten werd beslist om het kamp stop te zetten. Alle ouders zijn inmiddels hun kinderen komen ophalen. Niemand werd naar het ziekenhuis gevoerd of is bedlegerig.

“In elk kamp heb je wel wat kinderen die ziek worden, maar de afgelopen dagen was het opvallend dat telkens dezelfde symptomen opdoken. Ze kregen maag- en darmproblemen en moesten braken, maar herstelden vrij snel. Toen er deze nacht plots een tiental personen ziek werd, hebben we een dokter gecontacteerd, waarop het medisch interventieplan werd afgekondigd.

Volgens de medici zijn de problemen het gevolg van een virus of bacterie die iemand in het kamp heeft binnengebracht en anderen besmet heeft. “Er werd beslist om het kamp stop te zetten omdat niet duidelijk was of de besmetting al haar piek bereikt had”, aldus Kirsten Loos, een oud-leider die als kookouder mee op kamp was.

Niets wijst er volgens Loos op dat de gezondheidsproblemen het gevolg zijn van een voedselvergiftiging. “Het Voedselagentschap is eveneens ter plaatse gekomen en heeft het kamp geïnspecteerd. Volgens hen was er met het voedsel niets aan de hand en was ons kamp zelfs een van de betere op dat vlak. Vanaf het ogenblik dat er personen met maag- en darmproblemen geconfronteerd werden, hebben we overigens nog meer dan tevoren gelet op de hygiëne door handen extra te wassen enzovoort”, aldus Loos. Het kamp werd bijgewoond door zowat 90 personen van 6 tot 18 jaar en was zondag aan zijn achtste dag toe. Het zou normaal gezien tot dinsdag duren.