Thuiskomen op het Luisterplein met Hermitage

  • Hermitage : ze zijn nu met vier.. maar plots waren ze met vijftien!
Gent - Zeven jaar geleden is het al dat ze met “Hermitage tegen allen” de uitdaging aangingen om op vijftien vreemde locaties te gaan spelen, fans herinneren zich wellicht nog dat ééntje daarvan het bushokje was aan de Zuid. Zondagavond gingen David Van Den Hende – Divan - en de zijnen allesbehalve vreemd, want ze kwamen liefst voor de zesde (!) keer thuis op het Laurentplein. Goed voor een feestje dat kon beginnen toen de 7 000 knallen van het Gentse Feesten-vuurwerk net waren uitgedoofd.

“Ik heb graag dat de mensen naar ons luisteren, dus is onze plaats op dit Luisterplein”, aldus David eerder zondagmiddag bij Wim Claeys op AVS. En dat hij er gisteren zin in had, werd meteen duidelijk wanneer hij aftrapte met “Een brug in Gent”, waar ook een videoclip bijhoort waarvoor u begin mei van dit jaar met uw lief, man, vrouw of bijzit onder het oog van de camera’s mocht gaan kussen op de Sint-Michielsbrug. 

Nog een reden voor de fans om er gisteren opnieuw bij te zijn is dat Hermitage ondertussen aan “banduitbreiding” heeft gedaan: ze zijn nu met vier, dat betekent nu mét contrabassist Anneleen Boehme, die meteen haar “ingangsexamen” mocht doen in een duet waarbij ze het plein stil moest krijgen.  Geslaagd met onderscheiding, of wat dacht u. Aan een ijl tempo struinden Hermitage door hun voor het Gentse publiek bekende repertoire met onder meer “24 uren in een dag”,  het vast verzoekje van Ilse Everaert van Uitbureau, “Jij en ik”, “Verander” en andere pareltjes uit “Alleen de liefde kan u redden” en “Schaduwliefde.” Uiteraard kwamen ook de nummers uit “Lente” en “Zomer”, twee van de vier EP’s van het seizoenenproject aan bod. “Lieve vrienden” werd al meteen vlotjes meegezongen door de fans op de eerste rijen. 

Hermitage is ook altijd goed voor een paar verrassende wendingen: twee fans mochten even komen assisteren op keyboard, maar dat zorgde meteen voor een invasie van vijftien man op het podium, waarvan er dan maar dertien noodgedwongen een dansgroepje moesten vormen. Voor een uitje in het publiek was er ook ruim tijd: twee fans, waaronder feestenburgemeester Christophe Peeters, deelden hun glaasje witte wijn met graagte met Divan.

Eerder op de avond was er met Jonas Winterland nog een andere chouchou op het Luisterplein gepasseerd. De singer-songwriter uit Leuven zat zoals gewoonlijk keurig in het pak en pakte zijn talrijke fans net als twee jaar geleden probleemloos in met onder meer “Meisje uit het lied”, “Altijd halverwege” en “Mensen zijn gemaakt van dun papier.” Jonas speelde opnieuw een beetje zijn eigen onwennige zelf op het podium, maar dat namen we er graag bij. Een uitgelezen luisteravond dus opnieuw op het meest luistergrage plein van de Gentse Feesten. 
  

 

Door Geert Herman
AANGERADEN