Deze 27 levenservaringen verhogen de kans op het krijgen van Alzheimer

Bron © guardian, dailymail

De hersenen van iemand met Alzheimer Foto: ss

Stressvolle levenservaringen kunnen ons brein met meerdere jaren doen verouderen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Wisconsin.

Het gaat onder andere om de dood van een kind, een scheiding, het verlies van een job, opgroeien met een alcohol- of drugverslaafde ouder, ... Maar zelfs al één van zo’n ervaringen kan al impact hebben op de latere gezondheid van de hersenen.

In het onderzoek werden 1.320 mensen van gemiddeld 58 jaar onderzocht die hadden aangegeven in hun leven al meerdere stressvolle ervaringen te hebben meegemaakt. Zij ondergingen tests op het vlak van nadenken en memoriseren. Uit het onderzoek bleek dat een groot aantal van die stressvolle levenservaringen gelinkt was aan minder cognitieve vaardigheden of een verminderde cognitieve functie van de hersenen op latere leeftijd, en dat dit uiteindelijk op latere leeftijd mogelijk kan leiden tot ziektes zoals Alzheimer of dementie. Bovendien kunnen stressvolle ervaringen ook leiden tot depressie, en ook dat verhoogt het risico op dementie op latere leeftijd.

Opvallend ook: zwarte Amerikanen bleken hier meer door beïnvloed dan blanke Amerikanen, omdat die veel meer van die stressvolle ervaringen tijdens hun leven moeten ondergaan dan hun blanke landgenoten. Zwarte Amerikanen ervaren volgens het onderzoek voor 60 procent meer stressvolle ervaringen dan blanken tijdens hun leven. Elke levenservaring die stress- en impactvol was, bleek bij Afro-Amerikanen zelfs gelijk te zijn aan een cognitieve veroudering van de hersenen met vier jaar.

Volgens de onderzoekers kunnen deze 27 stressvolle zaken leiden tot een versnelde veroudering van de hersenen:

Deze 27 levenservaringen verhogen de kans op het krijgen van Alzheimer

“Heel wat gebeurtenissen die je als kind meemaakt, kunnen voor sommige kinderen zo traumatisch en stressvol zijn dat ze dus schade kunnen veroorzaken”, zegt Maria Carrillo, van de Amerikaanse Alzheimer Associatie. “Dit onderzoek toont aan dat we al zorg moeten dragen voor de hersenen vanaf de geboorte.”

De resultaten van de studie werden voorgesteld tijdens een internationale conferentie rond Alzheimer in Londen.

Door lbo
    VOOR ABONNEES
    Meest Recent
    Laad meer berichten...