Hoe komt het dat ik sneller verliefd word op vakantie?

© Shutterstock

U vraagt: “Waarom word ik op vakantie snel verliefd en heeft die ‘liefde’, indien wederzijds, überhaupt kans om te slagen? Relatiedeskundige Rika Ponnet heeft een eigen relatiebureau Duet en ook een antwoord op de vraag.

vwh

Eén ding is zeker: het is normaal dat mensen sneller verliefd worden als ze op reis zijn. “Je maakt je volledig los uit de thuiscontext. Je voelt je veel vrijer en er is minder sociale controle. De dagelijkse beslommeringen zijn afwezig en dat leidt ertoe dat we op onze bestemming vaak een betere versie van onszelf zijn”, zegt Ponnet. “Een vakantie is ook een begrensd gegeven - je weet dat er een einde aan komt. Net daarom is het makkelijker om de verliefde gevoelens intenser te laten binnenkomen en je er volledig in te wentelen. Na een of twee weken ben je toch weer weg”, klinkt het. Daarbij komt dat een vakantieliefde niet moet voldoen aan dezelfde voorwaarden als een partner die je hier leert kennen. “Alles op je bestemming is nieuw. Dat brengt meer adrenaline met zich mee en je bent ontvankelijker voor verliefde gevoelens”, zegt Ponnet.

Na de vakantie komt de realiteit

Volgens de relatiedeskundige overkomt een vakantieliefde je gewoon. “Vaak gebeurt het dat een persoon, die op de bestemming woont of werkt, contact zoekt. In 95 procent van de gevallen is het een uitdaging om snel iemands hart - tijdelijk - voor zich te winnen. Voor de lokale partij kan de romance even intens binnenkomen, maar wees realistisch. Voor de lover in kwestie is niet moeilijk om iemand de hemel in te prijzen als hij het maar een of twee weken hoeft te doen. Na de reis komt vaak de vakantiekater. Ook al was er helemaal geen sprake van een lief: mensen hebben tijd nodig om opnieuw te wennen aan hun leven hier”, weet Ponnet.

Mooie herinnering

Ze voegt eraan toe dat velen de nood voelen om het contact met hun vakantieliefde te onderhouden en dat lukt vandaag makkelijker dan vroeger dankzij sociale media. “Maar het gevoel dat je op vakantie had, vervaagt snel als je weer in je routine terechtkomt. Je gaat de gevoelens in een ander licht zien. Misschien snap je ze na een tijdje zelfs helemaal niet meer. Vergelijk het met het bekijken van vakantiefoto’s: op veel kiekjes sta je met teenslippers, maar je weet dat je de rest van het jaar ander schoeisel draagt. Op die manier kan een intense periode met een man of vrouw in het vakantieland afzwakken tot een mooie herinnering.”

Elk jaar opnieuw

Ponnet gaat verder dat de gevoelens bij sommigen wel langer nazinderen en er ook vakantieliefdes bestaan die wél lukken. “Ik heb geen cijfermateriaal, maar ik kan met zekerheid zeggen dat het er nog geen 5 procent zijn. Het kan anders zijn als je altijd naar dezelfde plek reist, maar dan bouw je ter plaatse ook een sociaal netwerk op. Dan wordt het alsnog duidelijk dat jullie twee verschillende levens hebben en die verplaats je niet zomaar. Er staat een grote berg tussen jullie en het kost veel moeite om samen de top te bereiken. Iemand moet het vertrouwde achterlaten. Dat is een enorme investering - denk aan confrontaties met heimwee en eventueel een andere cultuur - om de relatie te doen werken. Opgepast als je enkel verliefd wordt op vakantie: het kan bindingsangst impliceren. Je hebt graag controle hebt over je relaties, terwijl dat in België een pak moeilijker is."

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten