Verdubbeld aantal zwangerschappen met medische hulp

© Getty Images/iStockphoto

In Vlaanderen wordt één op de 14 vrouwen ( 7 procent) zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling zoals hormoontherapie, kunstmatige inseminatie en proefbuisbevruchting (ivf). Dat blijkt uit cijfers over 2015 van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), waarover Het Laatste Nieuws dinsdag bericht.

blg

Ter vergelijking: twintig jaar geleden kwam volgens het Studiecentrum voor perinatale epidemiologie nog maar 3,4 procent van de zwangerschappen in Vlaanderen er na een bezoekje aan het fertiliteitscentrum.

Sinds 2003 wordt ivf terugbetaald, aanvankelijk was de stijging dus logisch. Maar ook nu nog kloppen jaar na jaar meer vrouwen aan bij een fertiliteitscentrum. Specialisten maken zich zorgen over de rol van het milieu, maar wijzen ook op overconsumptie. “Waar koppels vroeger ten minste een jaar ‘oefenden’ voor ze naar een vruchtbaarheidskliniek stapten, doen ze dat nu soms al na zes maanden. Ik schat dat misschien 10 tot 15 procent van de proefbuisbevruchtingen te wijten kan zijn aan overconsumptie”, aldus de Gentse fertiliteitsspecialiste Petra De Sutter aan de krant.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten