Daimler roept 3 miljoen dieselwagens terug in Europa: enkele tienduizenden in België

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

De Duitse autobouwer Daimler, die ervan verdacht wordt sjoemelsoftware in een deel van zijn wagens te hebben ingebouwd, heeft dinsdag aangekondigd dat het in Europa meer dan 3 miljoen dieselwagens terugroept van het merk Mercedes-Benz.

De Belgische woordvoerder, Erik Van den Heuvel, ontkent woensdag dat de actie iets heeft te maken met eventuele sjoemelsoftware. “Dat is absoluut niet correct”, klinkt het. Om hoeveel wagens in België het gaat is nog niet duidelijk. “Uit een eerste schatting blijkt dat het om enkele tienduizenden auto’s gaat. Donderdag hebben we daarover meer duidelijkheid.”

“Teneinde het niveau van de schadelijke uitstoot te verbeteren, heeft Daimler beslist om vrijwillig drie miljoen meer wagens terug te roepen”, klinkt het in een persbericht, waarin erop gewezen wordt “dat het publieke debat over dieselmotoren onzekerheid creëert, in het bijzonder voor onze klanten”. Daarom werd beslist “extra maatregelen te treffen om bestuurders van dieselwagens gerust te stellen”, aldus topman Dieter Zetsche. Van den Heuvel voegt eraan toe dat Mercedes, als “leading brand”, nog altijd gelooft in de dieselmotor.

Meer details ontbreken voorlopig. De terugroepactie zou in de komende weken starten en het bedrijf 220 miljoen euro kosten. Voor de eigenaars van de wagens, “bijna alle modellen die voldoen aan de Euro 5- en Euro 6-dieselnorm”, is de aanpassing gratis.

Eerder bestond er al een terugroepactie voor bepaalde compacte voertuigen bij Daimler.

Eerder bestond er al een terugroepactie voor bepaalde compacte voertuigen bij Daimler.

AANGERADEN
Meest recent