Internationale gemeenschap - ook Rusland - veroordeelt de claim

Oekraïense rebellen “richten nieuw land op”: Klein-Rusland

© EPA

Opstandelingen uit het fel gemilitariseerde oosten van Oekraïne hebben naar eigen zeggen een nieuw land in het leven geroepen. Malorossiya, wat vertaald kan worden als Klein-Rusland, omvat het grootste deel van Oekraïne. Opmerkelijk: Rusland heeft zich al gedistantieerd van de claim.

mtm

“We bieden de burgers van Oekraïne een vredevolle uitweg uit deze moeilijke situatie. Een uitweg zonder oorlog.” Dat zei Aleksander Zachartsjenko, de leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk op een persconferentie. “Dit is ons laatste bod. Niet alleen voor de Oekraïeners, maar voor alle landen die de burgeroorlog in het Donetsbekken (in het oosten van het land, nvdr.) hebben ondersteund.”

© EPA

De claim legt een bom onder het vredesverdrag van Minsk, de in 2015 afgesloten overeenkomst tussen de door Rusland gesteunde rebellen en de regering in Kiev die een einde moest brengen aan het geweld in de regio.

“Poppentheater”

Het Malorossiya-voorstel werd meteen veroordeeld door de internationale gemeenschap. De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de Volksrepubliek Donetsk “een poppentheater dat uitsluitend boodschappen van Rusland uitzendt”.

Opvallend genoeg werd het voorstel ook afgeschoten door Rusland en andere separatistische bewegingen in Oekraïne. Zo verklaarde de Volksrepubliek Loegansk al dat het “niet op de hoogte was” van de “slecht getimede actie”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Historische gebeurtenis”

Ondanks alle tegenkanting had Zachartsjenko het tijdens de persconferentie toch over een “historische gebeurtenis”. De leider pronkte ook al meteen met een vlag en een map van Malorossiya. Het “nieuwe land” zou het grootste deel van Oekraïne - allesbehalve het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland Krim - omvatten. “Kiev zal in de nieuwe staat een historisch en cultureel centrum blijven, maar Donetsk wordt de nieuwe hoofdstad.”

© Facebook Volksrepubliek Donetsk

De nieuwe vlag werd gebaseerd op het kenteken van Bohdan Chmelnytsky, een zeventiende-eeuwse kozakkenleider die een opstand leidde tegen het Poolse bewind en ervoor zorgde dat de Oekraïense gebieden onder Russische controle kwamen te staan.

© Facebook Volksrepubliek Donetsk

De idee achter Malorossiya stoelt op de ingewikkelde geschiedenis van Oekraïne. Voor de onafhankelijkheid in 1991 was het land lang onderdeel van het Russische rijk. Veel inwoners zijn etnisch gezien Russen en spreken ook de Russische taal.

Nieuw-Rusland

Toen de strubbelingen tussen de regering in Kiev en de rebellen opflakkerden, begonnen de separatisten te spreken over het concept van Novorossiya - ‘Nieuw-Rusland’. De naam verwees naar wat nu het oosten van het land is - gebieden die het Ottomaanse Rijk op het eind van de achttiende eeuw afnam van Rusland.

Maar Malorossiya is niet gelijk aan Novorossiya. De term dateert terug tot de middeleeuwen, was wijdverspreid tegen de negentiende eeuw en werd gebruikt om het gebied te omschrijven dat nu (bijna) heel Oekraïne omvat. Ondertussen werd het woord als “archaïsch” bestempeld en vaak nogal spottend gebruikt.

LEES OOK

Nu in het nieuws