Voorzitter Samusocial: “niet fier” over mail die hij over journalisten en parlementslid gestuurd heeft

Bron © BELGA
Brussel -

Ontslagnemend voorzitter van Samusocial, Michel Degueldre, is “niet fier” op de mail die hij in mei van dit jaar naar communicatieverantwoordelijke Christophe Thielens van de daklozenorganisatie gestuurd heeft, geeft hij toe. In de mail vroeg hij een grondig onderzoek te doen naar twee journalisten en Ecolo-parlementslid Alain Maron.

De drie stelden vragen over de zitpenningen bij Samusocial. Degueldre werd woensdagnamiddag door parlementaire onderzoekscommissie Samusocial gehoord.

Degueldre werd in de zomer van 2015 op vraag van Yvan Mayeur voorzitter van Samusocial. Hij raakte betrokken bij de daklozenorganisatie omdat hij binnen de vzw een medische post had opgericht waar daklozen medische verzorging konden krijgen.

Begin dit jaar kreeg hij een reeks vragen over financiële problemen van Samusocial en de salarissen. “Ik wist niet waarom men deze vragen stelde, bestuurders van Samusocial ontvangen immers geen loon”, verklaarde hij. “Ik wist niet wat ik moest doen. Achteraf gezien moet ik geënerveerd en boos zijn geweest. Daarom heb ik ‘avonds de beruchte mail gestuurd naar de communicatieverantwoordelijke. Achteraf gezien besef ik dat die ongepast was. Ik ben er niet fier over. Maar om het in het Nederlands te zeggen: ‘blaffende honden bijten niet’“, aldus Degueldre. “Nu besef ik waarover de vragen van de journalisten gingen”, vervolgde hij.

Degueldre gaf nog mee dat hij geen enkele reactie van binnen Samusocial gekregen had op de mail.

Graaicultuur

De bestuurders van Samusocial kwamen in mei in opspraak toen aan het licht kwam dat ze grote sommen geld opstreken bij daklozenorganisatie Samusocial. Met name Pascale Peraïta (toen nog OCMW-voorzitster) en Yvan Mayeur (toen nog burgemeester) bleken de grootste ‘graaiers’. Ze kregen als bestuurders niet minder dan 17.000 euro per jaar, bovenop hun loon.

Peraïta zag zich gedwongen om ontslag te nemen uit al hun functies, inclusief de Brusselse gemeenteraad, en werd uit de partij gezet. Ook Mayeur stapte op als burgemeester en hield de eer aan zichzelf vooraleer de PS ook zíjn lidkaart zou intrekken.

Geen schandaal

Over het schandaal bij Samusocial zei Degueldre: “Dit is geen schandaal, maar een crisis. Ik ben in het reine met wat ik heb gedaan.” Hij is nu voorzitter in lopende zaken, en blijft dat voorlopig ook. “Ik wil het schip niet verlaten, om te vermijden dat het op drift slaat.”

AANGERADEN
Meest recent