Ex-burgemeester Yvan Mayeur stapt uit de politiek na Samusocial-schandaal

Foto: Photo News

Yvan Mayeur, de voormalige burgemeester van Brussel, heeft aangekondigd dat hij zich volledig terugtrekt uit de politiek. Dit heeft hij beslist na een lange ondervraging voor de commissie over Samusocial. “Ik ga niet meer actief zijn in de politieke wereld,” liet hij de commissie weten.

“Ja, ik heb fouten gemaakt. Mijn grootste fout is allicht dat ik Samusocial niet heb kunnen loslaten. Ik had ontslag moeten nemen toen ik in 2013 burgemeester werd. Ik had ook strenger moeten zijn dan het wettelijke plafond voor iemand met meerdere mandaten, maar mijn advocaat verzekerde mij dat de vergoedingen bij Samusocial niet meetelden.”

“Mijn hele carrière staat in het teken van de strijd tegen extreme armoede, sociale hulpverlening vormt de rode draad. Wie kan zeggen dat hij op enkele jaren tijd een sociale onderneming heeft gecreëerd met liefst 300 jobs, waar de meest kwetsbaren geholpen worden?”

Geen problemen met vergoedingen

Gegeven de werklast, zag Mayeur dus geen problemen met de vergoedingen. De zitpenningen die hij ontving lagen volgens hem lager dan wat gebruikelijk is in gelijkaardige organisaties. “Ik kan nog snappen dat burgers dat niet begrijpen’, zegt Mayeur. ‘Maar van politici begrijp ik het echt niet, zij vergelijken Samusocial zelfs met Publifin. Er staat werkelijk geen grens op de overdrijvingen.”

Door mju, kdm, evg
AANGERADEN